Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Nackas egen betongsugga är korad

Det blev Stina Lindholms betongsugga Lilla Nucha, med en form som återspeglar Nackas natur, som valdes till Nackas egen betongsugga. Betongsuggan ska bidra till att stärka kommunens identitet och i juni ställs det första exemplaret ut vid Nackas stadshus.

betongsuggor_670px.jpg

Grattis till konstnären Stina Lindholm, Skulpturfabriken AB, vars förslag Lilla Nucha har korats till Nackas egen betongsugga. Formen är inspirerad av naturen och betongsuggan kommer att gjutas upp i vitt, grått och svart för att illustrera de olika bergarterna som finns i Nacka. Namnet Nucha är latin och betyder nacke, likt bergsnacken vid Järla sjö som sägs ha gett Nacka sitt namn. Läs Stina Lindholms egen beskrivning av sitt verk.

Betongsuggan kommer att ställas ut på offentliga platser och som trafikhinder runt om i kommunen.

Så här lyder juryns motivering:

”Lilla Nucha har en form som på olika sätt påverkar betraktaren och låter den egna fantasin stimuleras. Med sina mjuka former och släta yta, i färger som återspeglar Nackas berggrund, kan den föreställa ett litet djur, ett berg eller en slät sten vid vattnet. Nackas egna betongsugga leker med ytterligheterna, den är stabil men svävande, hård men mjuk, matematisk och organisk. Lilla Nucha har en form som kommer att kunna följa Nackas utveckling över tid och återspegla Nackas karaktärsdrag.”

Juryn består av:

  • Fredrika Friberg, stadskreatör, Nacka kommun
  • Nina Åman, stadsarkitekt, Nacka kommun
  • Hans Peters, Centerpartiet
  • Lina Olsson, Nackalistan
  • Peter Zethraeus, Moderaterna

lilla_nucha_760px.jpg

Sidan uppdaterades: