Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Elever på Nacka gymnasium och YBC är bland de bästa i landet att klara gymnasiet på tre år

87,2 procent av alla elever som går på ett högskoleförberedande program eller ett yrkesprogram på Nackas kommunala gymnasieskolor tar examen inom tre år. Eleverna på Nacka kommuns kommunala gymnasieskolor är därmed näst bäst i landet på att fullfölja sina studier på utsatt tid. Medelvärdet för riket är 63,9 procent.

Sveriges kommuner och regioners statistik ”Öppna jämförelser” 2021 visar väldigt fina resultat för Nackas kommunala gymnasieskolor Nacka gymnasium och Young Business Creatives, YBC. På skolorna går sammantaget cirka 2 800 elever. Båda skolorna har haft en stabil utveckling där till exempel andelen elever på högskoleförberedande program med examen inom tre år ökat från 85,8 procent 2016 till dagens andel på 92,1 procent. Dessutom är genomströmningen på dessa program lika bra för både kvinnor och män.

Vad är hemligheten? Vad är det ni gör på skolan som gör att eleverna fullföljer sina studier?

- Grunden är att vi har duktiga elever som vill lära sig och att vi har duktiga lärare som vill att eleverna lär sig. Elever och lärare har samma mål. En annan viktig faktor är att vi har en hög grad av trygghet och studiero på skolan. Vi har också en struktur för att se till att eleverna ska bli färdiga. Runt eleverna finns mentorer, studievägledare, biträdande rektorer och elevhälsan som flaggar om elever är på väg att falla igenom. Det finns en tydlighet i att hålla i eleverna, hålla ut och inte släppa taget om dem, berättar Helen Bejmar, rektor på Nacka gymnasium.

- Hemligheten är att det inte finns någon hemlighet. Vi arbetar oerhört hårt, systematiskt och kontinuerligt med att våra elever ska ta examen. Det hårda arbetet tillsammans med den höga kompetensen bland personalen bidrar till att väldigt få elever hamnar utanför ramen och att vi kan ta våra elever till gymnasieexamen, säger Fredrik Lindvall Dejert, biträdande rektor på YBC.

Läs mer om Nacka gymnasium
Läs mer om YBC
Läs mer om Öppna jämförelser

Sidan uppdaterades: