Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Nacka bjuder in till Sveriges första naturbana markanvisningstävling

I september bjuder Nacka kommun in till en naturban markanvisningstävling i Parkkvarteren, i Centrala Nacka.

I Centrala Nacka vill vi förena det bästa av två världar och utveckla en stadsdel med en unik karaktär och identitet genom det dynamiska mötet mellan stadens puls och naturens lugn. En plats med mångfald och kontraster där naturen och det urbana möts på nya sätt och trivs tillsammans. Det kallar vi för naturbant. Det naturbana kommer att prägla gestaltning, miljö, innehåll och funktioner i utvecklingen av Centrala Nacka.

Nacka kommun söker nu efter en aktör som vill utveckla ett naturbant stadskvarter i ett attraktivt läge precis intill den framtida stadsparken, entrén till den nya tunnelbanan och gallerian Nacka Forum mitt i den framväxande stadsdelen Centrala Nacka.

- Vi är stolta över att kunna bjuda in till Sveriges första naturbana markanvisningstävling och hoppas på många intressanta bidrag. Vi letar efter en modig, lyhörd, engagerad och nytänkande aktör som är intresserad av att fånga det naturbana som Centrala Nacka står för, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande.

Centrala Nacka tar avstamp i tankar om närhet, växtkraft och livskvalitet. Här har man allt man behöver på gångavstånd eller via den nya tunnelbanan som är klar 2030. Närhet till arbete, skolor och shopping. Närhet till kultur och natur. Närhet till nya möten och varandra. En plats som bidrar till utveckling och en hållbar livsstil och som ger stolthet hos både befintliga och nya Nackabor och verksamheter.

- Närhet och naturbant är vår gemensamma vision och målbild för Centrala Nacka som beskriver det dynamiska mötet och kreativa krocken mellan naturens lugn och stadens puls. Vi vill nu hitta en aktör i framkant som tillsammans med oss vill vara med och utveckla detta spännande stadskvarter och framtiden för Centrala Nacka, säger Katarina Wåhlin Alm, stadsutvecklingsdirektör.

Mer information och kriterier för anbudstävlingen kommer i september.

Här kan du läsa mer om Nacka kommuns naturbana vision för Centrala Nacka.

Fakta om markanvisningstävlingen och Centrala Nacka

  • Kvarteret i markanvisningstävlingen avses planläggas för bostadsbebyggelse med lokaler i entréplanet och kvarteret omfattar cirka 9000 kvadratmeter (kvm) ljus bruttototalarea (BTA) bostad.
  • Tävlingsbidragen kommer att utvärderas både på angivet pris och på bidragens tolkning av det naturbana konceptet genom gestaltning och bidrag till platsens stadsliv.
  • Samtliga sju kvarter i det som kallas Nya gatan, och som stäcker sig mellan Nacka stadshus och Nacka Forum, är nu markanvisade till en samling av engagerade fastighetsaktörer och samarbetspartners.
  • Utvecklingen av Centrala Nacka går nu in i nästa fas när nya bostadskvarter planeras i anslutning till den kommande stadsparken. I Parkkvarteren planeras bland annat kvarteret Discus som är tänkt att inrymma ett högt och innovativt bostadshus omkring 30 våningar samt den nya tunnelbanans entré.
  • Centrala Nacka är Sveriges första garanterat naturbana stadsdel. Här får naturens kraft möta stadens dynamik. Etappvis byggs nya kvarter, gator och torg och kommer på sikt innehålla 6 000 bostäder och 7 000 arbetsplatser, en stadspark, caféer, restauranger, kultur, idrott och skolor.
  • Centrala Nacka sträcker sig från blivande tunnelbanestation Järla i väst till Skvaltan i öst och omfattas av området runt Järlahöjden och den planerade överdäckningen av Värmdöleden; Mötesplats Nacka.

Sidan uppdaterades: