Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Startskott för nya Stavsborgsskolan i Älta

Idag tog Nacka kommun, Hemsö och PEAB tillsammans spadtaget för nya Stavsborgsskolan - en modern, flexibel skola med plats för kultur och idrott. Skolan kommer möta det ökade behovet av skolplatser i Älta.

På spadtaget för Nya Stavsborgsskolan idag, visade Nils Styf, VD för Hemsö, Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande, och Lars Enroth, regionchef på PEAB, upp detaljer som ska utsmycka ett nytt konstverk, Sakträdet, på nya Stavsborgsskolans skolgård. Sakträdet ska bestå av bekanta föremål, som favoritsaker från den tidigare Stavsborgsskolan.

Stavsborgsskolan alla nyhet.jpg

- När Älta växer så behövs också mer skol- och idrottslokaler. Det här är en jättesatsning, vårt största skolprojekt i Nacka sedan 70-talet. Det blir en både modern, flexibel och yteffektiv skola som jag hoppas ska vara fylld av bra undervisning på dagarna och kultur- och idrottsverksamhet på kvällar och helger, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande.

Den nya skolan har plats för 1 200 elever från förskoleklass till årskurs nio och en sporthall. Skolan kommer att erbjuda en modern och flexibel pedagogisk miljö. Den planeras på ett sätt som skapar överblick för eleverna och där öppenhet och kommunikation står i fokus för utformningen, med flera inbjudande och flexibla ytor att mötas på. Även utemiljön planeras bli en naturlig förlängning av lärmiljön.

Planen är att skolan ska stå klar i samband med att höstterminen 2023 börjar. Under tiden som den nya skolan byggs kommer verksamheten tillfälligt att flyttas till ersättningslokaler vid Strandparksskolan.

Skolverksamheten kommer att bedrivas av Nacka kommun genom Välfärd skola. Fastighetsbolaget Hemsö äger den blivande skolan och har gett uppdraget till Peab att bygga den.

Bildtext: Visionsbild på hur nya Stavsborgsskolan kan komma att se ut, med vy från ishallen. Illustration: Cedervall Arkitekter.nya_stavsborgskolan_670x290.jpg

Nya skolan bidrar till utvecklingen av Älta

Inflyttningen till Älta är stor och utveckling med nya bostäder och service sker i flera delar av Älta. I centrum planeras för 1 900 nya bostadslägenheter och fler mötesplatser. I Älta planeras och byggs en blandning av olika former av nya bostäder, skolor, förskolor, idrottshallar, äldreboenden och arbetsplatser.

Projektet bidrar till utvecklingen av Älta både genom den nya skolan, men även för alla Ältabor som vill idrotta och utöva kultur. Två idrottshallar, en fullstor och en mindre, byggs i anslutning till skolan. Det tillsammans med lokaler för kultur ger en bra möjlighet att bedriva såväl skolverksamhet som fritids, -förenings- och kulturverksamhet på kvällar och helger.

Sidan uppdaterades: