Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Januari

Hallå där Sara Wikström, biträdande rektor på Sickla skola och grundsärskola!

I ett antal inlägg lyfter Nacka kommun upp medarbetare som varje dag kämpar för att kommunens verksamheter ska fungera under pandemin. Idag har vi ställt frågor till Sara Wikström som är biträdande rektor på Sickla skola och grundsärskola.

Hur är läget i den intensiva smittspridning som just nu pågår i samhället?

Det är ett mycket ansträngt läge just nu, jag har inte varit med om något liknande under hela pandemin. De två senaste veckorna har nästan hälften av våra medarbetare varit frånvarande och i vissa klasser har vi vissa dagar stått helt utan ordinarie personal. Själv sitter jag i karantän just nu till exempel. Så vi sliter oerhört hårt med bemanning just nu, med att pussla runt i verksamheten, försöka hitta vikarier och läget kräver också att vi på olika sätt behöver samverka med och ta hjälp av vårdnadshavare.

Hur jobbar ni för att få ihop verksamheten?

Vi pusslar på alla möjliga sätt. Eftersom vi är en F-6 skola så har vi prioriterat att ha undervisning på plats. Vi byter personal mellan skol- och fritidsverksamheter, lärare hoppar in mellan olika ämnen. Vi hoppar också in för varandra över yrkeskategorier där till exempel vaktmästare och koordinator, samordnare och skolledning har hjälpt till i kök och rastverksamhet och olika vikariat. Alla har verkligen gjort allt och hoppat in där det behövs. Det finns ett enormt engagemang för att det ska bli bra för våra elever. Men, det är klart att i längden så är det inte hållbart att arbeta så.

Ge några exempel, hur har du själv gjort?

Jag har under en och samma dag varit i köket, varit med elever i behov av särskilt stöd, vikarierat på något pass som elevassistent, och mitt upp i allt försökt att verka som rektor, med organisation, kommunikation och mycket föräldrakontakter. En dag är lång och fylld av väldigt mycket. Man har fått hoppa in där det behövs. Det är signumet för vår otroliga personal. Jag är så imponerad av vad vi har klarat tillsammans.

Om du jämför med hur läget var i början av pandemin, vad är skillnaden nu?

För något år sen var det nog en annan rädsla inblandat, för att sjukdomen slog så hårt, och vi var många som blev allvarligt sjuka. Det var en del av pandemin. Sen har det varit olika i pandemins vågor. I perioder har vi haft möjlighet att lyfta blicken med utvecklingsplaner och verksamhetsutveckling, och i perioder har vi helt fått pausa det. I höstas var det en lite lugnare period och då gjorde vi en stor satsning på att jobba med tillgänglig undervisning, och även på fritids har vi utvecklat verksamheten utifrån läroplanen med en fokuserad utvecklingsperiod. Att vi mitt i pandemin också fått till viktig kvalitetsutveckling är något vi är väldigt stolta över.

Nu med så många frånvarande så håller vi igång undervisningen och prioriterar att leverera en basverksamhet med god undervisning, vi är på plats och finns här för våra elever. I de mest utmanande perioderna har vi också haft ett otroligt bra samarbete med vårdnadshavarna. De har ställt upp på oss och förstått att vår personal behöver avlastning, till exempel genom att hämta tidigt på förskola och fritids. Vi blir jätteglada när vårdnadshavare hör av sig och frågar hur vi har det och visar uppskattning. Den responsen har gett oss mycket energi.

Hur är stämningen bland medarbetarna?

Det händer något när man går på adrenalin - man kittar ihop sig på ett väldigt speciellt sätt samtidigt som man kommer varandra otroligt nära för att man måste klara saker man inte har klarat förr. Det finns en värme och omtanke om varandra som är fantastisk. Men det är klart att det också finns en stor trötthet, det ska jag inte sticka under stol med. Det finns perioder när man är rädd för att inte orka.

Jag vill särskilt lyfta fram våra samordnare i både skola och förskola, de är riktiga vardagshjältar. De arbetar med oss i skolledningen och samordnar bland annat vikarier och personalsamordning. Det är ett pussel som läggs varje dag kl 7 och i tuffa perioder sent på eftermiddagarna och ibland in på kvällarna… Deras insatser är helt ovärderliga, vi hade aldrig klarat det utan våra samordnare. De har varit makalösa, genom hela pandemin. De har både stöttat medarbetare, guidat dem för att alla ska kunna göra en bra insats.

Vad tar du med dig för lärdomar från den här pandemitiden?

Det har blivit ännu tydligare för mig hur viktig skolan är. Hur otroligt viktig utbildningen är i samhället, och vikten av att hålla skola och utbildning med kvalitet i gång. Det är inte kunskapandet i sig utan just vikten av barnens tillhörighet, att få vara i skolan, att få omsorg och ett sammanhang. Det är klart att man är väldigt stolt över sitt skrå och framför allt är jag väldigt imponerad och känner stor tacksamhet kring vad vi alla inom skolan kan förmå.

Sidan uppdaterades: