Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Ny utredning för idrottsanläggningar i Nacka

Under gårdagens möte i Fritidsnämnden presenterades en uppdatering av kommunens kapacitet för idrottsanläggningar i Nacka.

Syftet med utredningen är att uppdatera kommunens långtidsprognos för att utveckla befintliga och nya anläggningar så att de kan nyttjas så flexibelt och resurseffektivt som möjligt. Utredningen visar att tillgången till idrottsanläggningar kommer att vara fortsatt god – men variera mellan olika delar av kommunen.

– Vår uppgift är att verka för ett idrotts- och fritidsutbud som är attraktivt för Nackabor och besökare med breddidrott och en mångfald av idrotter. Nu när Nacka växer så det knakar är det viktigt att ha en handlingsplan för att det ska finnas förutsättningar för barns och ungas att utöva aktiviteter på fritiden. I nuläget planerar vi för 37 nya idrottsanläggningar där vi satsar cirka 2,3 miljarder fram till 2040, säger fritidsnämndens ordförande Gunilla Grudevall-Steen (L).

Utredningen visar att ungdomars intresse för att utöva för olika aktiviteter på fritiden ökar, och att trenden att bry sig om sin hälsa har vuxit de senaste åren. Bland pojkar kommer idrottsanläggningar för fotboll högt upp medan badanläggningar och danslokaler toppar flickornas lista på prioriterade anläggningar. Fotboll är den idrott med flest deltagare i Nacka med cirka 6500 aktiva, som följs av gymnastik med cirka 1900 aktiva och innebandy cirka 1600 aktiva. Flest träningstillfällen per aktiv har ishockey följt av fotboll och handboll.

En analys av tillgången till träningstimmar per aktiva för fotboll visar att antalet träningstimmar per aktiv minskar fram till 2040, främst på Sicklaön. Med en modell med utgångspunkt från Stockholms fotbollsförbunds principer kring fotbollsverksamhet i olika åldrar baseras på ålder, lag, träningsyta och träningstillfällen fördelat på tillgängliga träningstimmar under vardagar per vecka. Alla bokningsbara tider under helgerna är inriktade på matchspel och ingår inte i analysen. Beräkningsmodellen baseras på att barn 7 – 9 år tränar på 5-spelarplaner och att alla 11-spelarplaner delas upp i tre 7-spelarplaner. Under förra året var nyttjandegraden på 5-spelarplaner låg i alla kommundelar.

Utredningen visar på olika framtida behov av fördjupade analyser av:

  • Fritidsgårdar
  • Fördjupad analys av inomhusidrotter som gymnastik, handboll, basket, innebandy, kampsport
  • Analys av jämställdhetsperspektiv på planerade anläggningar
  • Ridsport

Kapacitetsutredningen finns att läsa i sin helhet här.

Sidan uppdaterades: