Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Augusti

Nacka ökar kompetensen inom skolan – skriver avtal med Teach for Sweden

Idag skriver Nacka kommun på ett samarbetsavtal med stiftelsen Teach for Sweden. Syftet är att öka kompetensförsörjningen inom utbildningsområdet genom att låta yrkesverksamma akademiker som brinner för att vara lärare matchas med skolor inom kommunen.

– I dagens samhälle finns det stora utmaningar med att hitta behöriga lärare inom vissa specifika ämnen. Vi behöver arbeta aktivt för att hitta nya sätt att attrahera kunniga och duktiga lärare till våra skolor. Jag har goda förhoppning att vi genom samarbetet med Teach for Sweden hittar nya vägar att locka hit legitimerade lärare som även har en särskild spetskompetens genom tidigare studier och yrkeserfarenheter inom en annan sektor. Det är ett sätt att kvalitetssäkra skolorna och få in personer som brinner för att vara lärare, säger Monica Brohede Tellström (L) ordförande utbildningsnämnden.

– Vi ska ha Sveriges bästa skolor i Nacka och då behöver vi Sveriges bästa lärare. Det här är ett sätt attrahera ny kompetens till skolan, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

Teach for Sweden är en ideell stiftelse som rekryterar och yrkesverksamma akademiker till en påbyggnadsutbildning bestående av ett två år långt ledarskapsprogram. Utbildningen är både ledarskapsinriktad och praktiknära. Under programmet arbetar studenten som lärare på en högstadieskola med stort behov av skickliga ledare som kan tända gnistan och göra skillnad för eleverna. Efter den avslutade utbildningen erhåller studenten lärarlegitimation. Varje student matchas mot en handplockad skola som har ett behov av lärare med behörighet inom definierade bristämnen, till exempel matte eller NO-ämnen.

Avtalet med Teach for Sweden innebär att Nacka kommun under två år kommer att få tillgång till 1 till 2 lärarkandidater årligen som matchas ihop med en specifik skola. Ämnesområden som kommer att prioriteras av lärarstudenterna är yrkeskompetens i matte och NO-ämnen. Projektet kommer att inledas under hösten.

Sidan uppdaterades: