Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Nu pågår årets krisberedskapsvecka

Vet du om att du är en del av Sveriges beredskap vid kris eller krig? Den här veckan är det Krisberedskapsveckan som leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Årets tema är mat, en viktig parameter när det gäller att stärka sin hemberedskap inför samhällskriser och ytterst krig.

Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. Fler privatpersoner behöver skaffa sig en hemberedskap för en vecka och bland de privatpersoner som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att man bunkrar extra mat.

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta! Köp extra av sådant som du ändå brukar köpa annars. Här kan du ta del av recept och en checklista för mat som är bra att ha hemma inför kriser: Tillgång till mat i kris (msb.se)

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. Här finns det mer information om hur du kan förbereda dig på kriser på bästa sätt: Hemberedskap (msb.se)

Krisberedskapsveckan är en nationell aktivitet som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott. Kampanjen leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Sidan uppdaterades: