Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Nacka kommun jobbar ihop med polisen för att skydda äldre mot bedrägerier

De senaste åren har det skett en dramatisk ökning av bedrägerier mot äldre. Mot bakgrund av det har polisen genomfört en informationskampanj under våren 2023 riktad till äldre och deras anhöriga. Nu stöttar Nacka kommun polisens kampanj för att hjälpa till att nå så många som möjligt.

De senaste åren har det skett en dramatisk ökning av bedrägerier mot äldre. Vem som helst kan drabbas av bedrägerier, men när det gäller just telefonbedrägerier har bedragarna fokuserat på äldre personer för att försöka komma åt deras konton och tillgångar. Mot bakgrund av det har polisen genomfört en informationskampanj under våren 2023 riktad till äldre och deras anhöriga. Nu stöttar Nacka kommun polisens kampanj för att hjälpa till att nå så många som möjligt.

- Vi måste stärka seniorernas förmåga att stå emot bedragarnas knep och sprida kunskap om hur de kan skydda sig själva mot att bli utsatta för brott. Vi kommer att försöka nå ut på så många sätt som möjligt. Bland annat tar vi hjälp av våra utförare och leverantörer för att sprida polisens informationsmaterial. Ett exempel är att de som levererar matlådor också kommer att ha med sig informationsmaterialet, säger Gunilla Grudevall Sten, kommunalråd (L) Nacka kommun.

Nacka har också, utifrån polisens material, tagit fram affischer och foldrar med information. Materialet kommer att spridas genom hemtjänstens samordnare, via särskilda boenden och till Nackas seniorföreningar.

Vem som helst kan drabbas

Vem som helst kan drabbas av ett bedrägeribrott. Det vanligaste bedrägeribrottet mot äldre personer är telefonbedrägeri.

- Att drabbas av ett bedrägeri kan innebära att man blir av med alltifrån en mindre summa till att bli av med en livsbesparing. Många brottsoffer känner både skuld, skam och oro för vad de har råkat ut för. Men du är inte ensam, sök stöd och prata med din omgivning, säger Anna Karlsson, kommunpolis i Nacka.

Så här skyddar du dig mot brott

  • Vid pågående brott ring 112.
  • Lämna aldrig ut personlig information över telefon eller till någon som kommer hem till dig.
  • Lägg på luren om en obekant person ringer och du blir osäker.
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem.
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller dig kod till någon annan person.
  • Ring en anhörig eller bekant om du känner dig osäker.

På polisens webbplats, som du hittar här, kan du läsa mer om hur du kan skydda dig mot bedragare.

Sidan uppdaterades: