Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Nu har Skurubron öppnat

I natt öppnade den nya Skurubron för trafik i östlig riktning. Bron öppnar i två etapper och detta är den första. Den västra riktningen öppnar under sommaren. Den nya bron skapar en trafiksäkrare förbindelse med bättre framkomlighet.

Premiärtur! I går körde Trafikverkets regionala direktör Helena Sundberg, Nacka kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau och trafik- och fastighetsdirektör, Poa Hellqvist samt Trafikverkets projektledare Åse Wallin och Transportstyrelsens utredare Jonny Geidne tillsammans med inbjuden media över den nya bron vid en pressvisning.

- Äntligen är den nya bron över Skurusundet på plats! Det kommer göra trafiken säkrare och snabbare till och från Boo och Värmdö, Med ytterligare en bro får vi dessutom alternativa resvägar som kan användas till exempel när olyckan varit framme och skapar stopp i trafiken, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Bild på kommunstyrelsens ordförande i NackaBild: Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.
Foto: Fredrik Wallner

Säkrare och mer flyt i trafiken

En ny bro över Skurusundet skapar en trafiksäkrare förbindelse med bättre framkomlighet. Med två broar, den gamla och nya, minskar även sårbarheten. Den nya bron bidrar till att Nacka och Värmdö kan fortsätta att utvecklas.

Den nya bron får tre körfält i vardera riktning, istället för dagens två. Körfälten längst till höger kommer trafikeras av kollektivtrafik och trafikanter som ska köra av och på nya bron vid trafikplatserna Skuru och Björknäs.

För mer information om projekt Skurubron, se Trafikverkets webbplats.

Skurubroar och invånare genom tiderna

  • Den första Skurubron invigdes 1915 och ersatte den flottbro över Skurusundet. Då bodde 4 000 personer bortanför Skurusundet, i Nacka och på Värmdö.
  • När den 1957 kompletterades med en likadan tvillingbro intill fördubblades kapaciteten. Då bodde 15 000 personer bortom sundet.
  • Den 1 juni 2023 öppnade den nya Skurubron. Den ligger parallellt med de första broarna som snart ska renoveras och byggas om. Idag bor det 80 000 människor bortom sundet.

Broavgiften införs senare

Under sommarens öppningsperiod tas ingen broavgift ut. Transportstyrelsen hanterar broavgiften och kommer att informera inför att den införs. För information om broavgiften, se Transportstyrelsens webbplats.

Den nuvarande Skurubron kommer fortsätta vara ett avgiftsfri alternativ över Skurusundet.

Bild fotad underifrån SkurubronDen nya Skurubron till vänster och Gamla Skurubron till höger.
Foto: Trafikverket

Fakta om nya Skurubron

Namn: Kontrapunkt
Färg: Ljusgrå
Längd: 379 meter
Segelfri höjd: 32 meter
Stålets vikt: 5 800 ton

Bild som visar Åse Malm, trafikverket, Jonny Geidne, Transportstyrelsen och Poa Hellqvist, trafik- och fastighetsdirektör Nacka kommunBild från gårdagens premiärtur över bron. Åse Wallin, projektledare Skurubron, Trafikverket, Jonny Geidne, Transportstyrelsen och Poa Hellqvist, trafik och fastighetsdirektör Nacka kommun.
Foto: Katharina Hultberg

På bilden högst upp syns Trafikverkets regiondirektör Helena Sundberg och Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Sidan uppdaterades: