Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Augusti

Kör försiktigt – skolstart för 20 000 barn i Nacka

Nu när skolan startar igen är många barn och ungdomar ute och rör sig i trafiken. Ibland är barnen ovana och det är viktigt att vi alla är extra uppmärksamma och hjälpsamma för att skapa en säker och trygg trafikmiljö.

De yngsta kanske går eller cyklar på egen hand för första gången, de lite äldre kan vara nyblivna – och fortfarande orutinerade – mopedförare.

Hjälp ditt barn i början

Som nära vuxen kan du kan hjälpa till genom att följa med någon gång i början av terminen, och prata med barnen om trafiksäkerhet och vilken väg de väljer för att komma till skolan.

- Vi arbetar för att trafikmiljön runt skolorna ska vara säkra för barn och ungdomar, till exempel genom hastighetskontroller. Men det behövs även hjälp från vuxna i barns närhet. Det är viktigt att lära barnen trafiksäkerhet så de känner sig trygga med sitt beteende och glöm inte att själv vara en god förebild i trafiken, säger Anna Karlsson, kommunpolis i Nacka.

Ta det lugnare när du ser barn och unga i trafiken

För att ge alla en bra start som trafikanter är det viktigt att vi alla tänker på att visa hänsyn när vi ser yngre personer i trafiken. Det kan till exempel handla om att sänka farten lite extra när du ser barn och ungdomar, och att se till att hålla tillräckligt avstånd när du kör om en cykel eller moped.

- När skolorna öppnar är det många som ska samsas i trafiken, så var extra uppmärksam. Barn och ungdomar har inte samma erfarenhet som de de flesta vuxna. Var rädda om varandra, säger Ulrika Haij, chef på trafikenheten i Nacka kommun.

Sidan uppdaterades: