Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Projicerade vägmärken visar vägen för gång- och cykeltrafiken

För att öka trafiksäkerheten under den mörka årstiden ska Nacka kommun testa projicerade vägmärken. Under denna vinter har gång- och cykelvägar på fem platser i Nacka skyltats med hjälp av ljus.

Under den här hösten och vintern har kommunen satt upp projektorer för vägmärken på fem platser i Nacka; två i Centrala Nacka, en vid det regionala cykelstråket vid Ektorp, en nära Sarvträsk i Orminge och en på Kornettvägen i Boo. Tanken är att öka säkerheten genom att förstärka den vanliga skyltningen med skyltar som syns på marken.

Inspiration från Finland

Tekniken är enkel, och består av en liten projektor som sätts på en befintlig stolpe intill vägen och projicerar ett vägmärke på marken. Inspirationen till projektet kommer från Finland, där projicerade vägmärken testats på snötäckta vintervägar.

– När vi såg hur det användes i Finland blev vi nyfikna på att prova även i Nacka, berättar Niklas Eklöf, gruppchef på vägdriften i Nacka kommun. Utrustningen är liten och lätt att flytta, och det går att projicera vad man vill. Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger han.

Pilotprojektet går ut på att testa utrustningen och genomförs under den innevarande vintersäsongen. I ett första steg har kommunen valt att projicera skyltar som visar gång- och cykelväg, men utrustningen kan användas för alla slags vägmarkeringar.

Sidan uppdaterades: