Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Tänk på det här innan du använder fyrverkerier

För många går nyår och fyrverkerier hand i hand. Men det finns mycket att tänka på innan du använder fyrverkerier: ta reda på om du behöver tillstånd, var försiktig och visa hänsyn.

Särskilda regler i Nacka

Nackas lokala ordningsstadga - som du kan läsa här - (PDF-dokument, 109 kB) reglerar vad som gäller i kommunen. Har du inte tillstånd från polisen får du inte använda några pyrotekniska varor (till exempel fyrverkerier) på offentlig plats i Nacka om du är inom detaljplanelagt område. Det innebär i de flesta fall att du måste hålla dig på din egen tomt om du vill skjuta fyrverkerier. För att skjuta fyrverkerier på vägen eller i en park måste du alltså ha tillstånd från polisen.

Men det stora problemet när det gäller fyrverkerier handlar inte om vilka regler som finns utan snarare om hur människor efterlever dem. Varje år inträffar många olyckor med fyrverkerier. De flesta som skadas är under 18 år och påverkade av alkohol.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har mer informationsmaterial om fyrverkerier.

18-årsgräns för att köpa eller hantera fyrverkerier

Enligt lag måste man vara 18 år för att köpa och använda fyrverkerier i Sverige. Ändå skadas just minderåriga ofta i olyckor.

  • Förklara och prata med ungdomar om vilka lagar och regler som gäller.
  • Köp eller ge inte fyrverkerier till någon under 18 år, och låt inte minderåriga hantera fyrverkerier.
  • Låt inte ungdomar köpa utländska fyrverkerier via internet.

Tänk på att...

Smällare, det vill säga fyrverkerier som har ljud som främsta effekt, får inte säljas eller användas i Sverige. På polisen.se kan du läsa om vad som gäller nationellt för fyrverkerier.

Visa hänsyn, respekt och följ de lagar och regler som gäller. Avfyra inte fyrverkerier i närheten av hus och tänk även på alla djur där ute. Både husdjur och vilda djur kan bli mycket stressade när fyrverkerier används.

Ett tips är att, just på nyår, försöka hålla sig så nära tolvslaget som möjligt. Då blir ljuden begränsade under en kortare tid. Och för alla som gillar fyrverkerier kan det ju dessutom vara mängden ljus och ljud vid ett och samma tillfälle som gör upplevelsen extra stark.

Sidan uppdaterades: