Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Januari

Vad har ett elskåp och Ältas historia gemensamt?

Har du vägarna förbi Älta gård och elskåpet på Ältagårdsvägen 5 så kan du få svaret. På platsen hittar en viktig byggnad för Ältas historia och kan läsa mer om bland annat Ältas första buss, Gula faran, som du ser på bilden ovan.

Elskåpet berättar om Ältas historia

Ältas första buss kallades för Gula faran och var en gul omnibuss från Tyskland som gick mellan Älta och Enskede. Länge var det mest sommarboende i Älta eftersom det var dåliga kommunikationer från storstan. Det var först 1934 som Ältavägen kom på plats. På 1960-talet växte ett nytt samhälle fram med flerfamiljshus, radhus och centrum. Det är nu samhället börjar likna det Älta vi känner till idag.

Midsommarfirande vid Älta gård redan i början på 1900-talet

Än idag firar många Nackabor, och framför allt Ältabor, midsommar vid Älta gård i närheten av Ältasjön. Midsommarfirande vid Älta gård var en av anledningarna till att många lockades till Älta under sommaren redan i början på 1900-talet.

Läs mer om Ältas historia här och passa på att besöka elskåpet på Ältagårdsvägen 5.

En del av det lokalhistoriska bildgalleriet ”Så vare då”

Tanken med elskåpen är att du ska kunna ta del av Nackas historia via bilder, texter och QR-koder på elskåp i närheten av historiens mittpunkt. Mer information om de olika elskåpen hittar du på www.nacka.se/savareda

Berättelsen om Ältas historia är producerad av Nacka lokalhistoriska arkiv och Kulturhuset Dieselverkstaden på uppdrag av Nacka kommun och i samarbete med Nacka Energi.

Sidan uppdaterades: