Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Stopp för oljeeldning i Saltsjöbadens samskola

Nu är det slut med oljeeldning i Saltsjöbadens samskola. - Att vi nu byter värmekälla i Saltsjöbadens samskola är ett självklart steg i kommunens klimat- och hållbarhetsarbete. Äntligen stänger vi den sista oljepannan i en kommunal lokal i Nacka, säger Mats Gerdau, (M), kommunstyrelsens ordförande som tillsammans med Agnes Palinski, (M), kommunalråd idag stängde av oljepannan som varit igång sedan 1990-talet.

Stor klimatvinst

Tack vare att vi nu stänger av oljepannan i Saltsjöbadens samskola och byter till ett nytt värmesystem får vi ett sparat koldioxidutsläpp som kan jämföras med att åka jorden runt 24 gånger med bil. Dessutom sparar Nacka kommun cirka 600 000 kronor per år. Skolan kommer från och med nu att värmas upp genom en kombination av värmepumpar och en elpanna.

Från oljepanna till nytt värmesystem

Saltsjöbadens samskola färdigställdes 1915. Fram till början av 1950-talet värmdes skolan upp med kol och koks, därefter installerades de första oljepannorna. Delar av det nya värmesystemet i Saltsjöbadens samskola är redan på plats och resterande installationsarbete kommer att pågå under våren och sommaren samt vara helt klar tidigt hösten 2024.

- Skollokalerna kommer inte att behöva anpassas till den nya. Det handlar enbart om att anpassa de tekniska installationerna till nya värmekällor, säger Karin Bergsman, gruppchef Lokaler, Nacka kommun.

Oljepannan_samskolan_3_puffbild.jpg

Sista oljepannan avstängd

Anledningen till att vi inte stängt av oljepannan i Saltsjöbadens samskola först nu beror på att det nya värmesystemet krävt mer eleffekt än tidigare uppvärmningssystem. Nu är problemet löst, och den sista oljepannan i en kommunal lokal i Nacka är därmed avstängd.

avstängd_oljepanna_samskolan.jpg

Sidan uppdaterades: