Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Linguacom satsar på cyklar

Ett företag på väg framåt. Men med stillasittande arbetsuppgifter. Då valde Hannes Buckard, VD för Linguacom, att satsa på cyklar för att sätta medarbetarna i rörelse. Linguacom är idag en av Nackas cykelvänliga arbetsplatser.

På väggen på kontoret i Finntorp hänger miljödiplomet och Nacka kommuns intyg om cykelvänlig arbetsplats. Linguacom uppfyller nu kraven för vad som ska finnas på en arbetsplats för att få utmärkelsen, bland annat cykel, pump, parkering, hjälm och omklädningsrum. Hannes Buckard kom på idén när han läste om Nackas certifiering av cykelvänliga arbetsplatser.

Snabbt och enkelt

- Det var främst för att inspirera mina medarbetare till att röra på sig mer och till en hälsosam livsstil. Men det finns också logistiska fördelar, det är snabbt och enkelt att cykla om de till exempel ska göra ett ärende på lunchen, besöka en kund eller bara ska hem. Sedan är det ett miljösmart val, säger han.

Linguacom har ett 20-tal anställda, de flesta under 30 år. Medarbetarna sitter vid telefonen större delen av dagen och förmedlar tolktjänster på drygt 170 olika språk. Med andra ord, ett klassiskt kontorsjobb där rörelse inte naturligt ingår. Och inte sällan blir det en hel del läsk eller energidryck. För att uppmuntra och underlätta för dem att röra på sig köpte företaget tre tjänstecyklar med hjälmar. Cyklarna förvaras i kontorshusets källare och kan lånas hem över natten.

Träningsbonus

- Cyklarna är också i linje med vår hälsosatsning. Vi har träningsbidrag för att uppmuntra till mer rörelse och tävlingar som kan ge olika bonusar, säger Hannes Buckard.

En av dem som använder lånecykeln är Andrei Kezik. Nästan varje dag trampar han nästan två mil till och från bostaden i Fisksätra.

- Jag cyklar på vintern också, det funkar bra. Vägarna i Nacka håller god standard och vinterunderhålls väl. Men det skulle underlätta med mer belysning på Gamla Värmdövägen. Sedan får man anpassa klädsel efter väder och stänkskärm är ett måste när det regnar, säger han.

Kanske ligger han bra till för förstapriset i Linguacoms träningstävling.

Tävlingsmoment

- Ett tävlingsmoment kan öka engagemanget. Alla kan fylla i ett schema där de markerar när de har rört sig minst 30 minuter. Och det behöver inte vara högintensiv träning, en rask promenad räcker, säger Hannes Buckard.

I dagarna kommer det stora avgörandet då medarbetarnas träningstid räknas samman, flest kryss vinner. För två vinnande medarbetare väntar stora paket som står i entrén. Vad som finns inuti? Cyklar så klart.

Läs mer här om hur din arbetsplats kan bli cykelvänlig

Läs mer här om andra cykelvänliga arbetsplatser

Sidan uppdaterades: