Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

En hälsning på vägen

Tack för att du cyklar, var hälsningen från Nacka till de 1 573 cyklister som passerade under Sicklavägen i tisdags morse. Syftet med mötet vid tunneln var också att lära sig hur Nacka kan bli en ännu vassare cykelkommun.

Trots morgonrushen och att regnet stundtals hängde i luften tog sig de flesta tid att sakta ned och plocka upp tygpåsen med informationsmaterial och värmande buff. På plats vid korsningen stod trafik- och samhällsplanerare från Nacka kommun som tog emot ros som ris från engagerade cykelpendlare.

Se film från cykeldagen här

Service på plats

Några stannade också för koll av bromsar eller justering av växlar. Jesper Lundqvist från nyöppnade cykelbutiken Velo & Oxygen erbjöd enklare cykelservice.

- Jag märker att det är många Nackabor som cyklar till och från jobbet. I vår butik i Sickla säljer vi allt fler pendlings- och elcyklar, säger han.

En av de förbipasserande var Sofia Knuts som till och från tar cykeln till Stockholm, sommar som vinter.

- När första snön kom ifjol var cykeln ett mycket bättre alternativ än både bilen och bussen. Och att åka fossilfritt så mycket som möjligt tycker jag är bäst!, säger hon.

"Smidigt och snabbt"

Lena von Sydow cyklar dagligen från Lännersta till polishuset på Kungsholmen. För henne är träningen viktig men också att det är smidigt och går snabbt.

- Cykelvägarna är bra, även om det ibland kan bli lite stökigt på sina håll. Det är särskilt trångt vid Slussen. Och när alltfler väljer cykeln blir det också fler ovana cyklister, inte minst bland de som kör elcykel, säger hon.

I sitt yrke som polis har Lena von Sydow nytta av att hålla sig i form och det finns praktiska fördelar med att cykelpendla. Men för henne är det mer än ett sätt att ta sig till jobbet. Hon är också med i cykel- och välgörenhetsprojektet Team Rynkeby där cyklister från hela Norden samlar in pengar till Barncancerfonden genom event och sponsorer.

Vintercyklister sökes

Samma dag startade Nacka också rekryteringen till Vintercykelprojektet där 40 deltagare erbjuds vinterdäck mot att de i gengäld berättar om sina erfarenheter av att cykla året runt. Kommunen hoppas nu kunna hitta potentiella kandidater bland de som passerade tunneln på tisdagsmorgonen.

- Här möter vi Nackacyklisterna och kan lyssna av intresset för vintercykling. Vi vill att fler ska cykla, förlänga sin cykelsäsong eller cykla året runt. Vi vill också säkerställa framkomligheten för cyklister nu när vi bygger i Nacka under flera år framöver. Då är det viktigt att fånga upp hur vi kan göra det enklare och säkrare att cykla också i stökigare miljöer, säger Kristofer Rogers, trafikplanerare och gruppchef i Nacka kommun.

Läs mer om Vintercykelprojektet här

Sidan uppdaterades: