Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vinnande bild på färgglad cyklist

Sylwia Kurzeja, bosatt i Upplands Väsby, vann tävlingen som ingick i cykelkampanjen "Vi är cyklist", där Nacka var en av de deltagande kommunerna. Hon prisas med en elcykel för sin färgstarka Instagrambild.

Grattis Sylvia! Hur mycket cyklar er familj?

Tack. Vi brukar göra cykelutflykter på helgerna med mina döttrar och min man. Och med min nya elcykel hoppas jag att jag kan börja cykla till jobbet minst tre gånger i veckan.

Vem kommer att använda elcykeln mest och hur?

Det blir säkert jag. Innan vi flyttade till Upplands Väsby, för ett år sen, bodde vi i Sollentuna. Då kunde jag cykla minst tre gånger i veckan till jobbet i Danderyd, också på vintern. Sedan vi har flyttat tycker jag att det har blivit för långt att cykla. Men med elcykel kommer jag att klara sträckan Upplands Väsby - Danderyd utan problem. Jag är så glad att jag fick cykeln med dubbdäck så jag kan testa redan nästa vecka.

Har ni några tips på cykelutflykter?

En sak som kanske inte alla vet är att Upplands Väsby har en jättebra cykelkarta, som visar cykelvägar och även ger förslag på flera olika utflyktsmål. Man kan ha kartan digitalt eller hämta den i kommunhuset. Jag tycker att kartan är suverän, då man kan se om cykelvägen är bilfri eller har blandtrafik och om det är asfalt eller grusbelagt. Min favoritutflyktsplats, som kartan hjälpt oss till, är Runsa. Och jag kan se på kartan att det finns en asfalterad cykelväg till mitt favoritställe.

Vad är de största utmaningarna med att cykla?

Jag tänker mest på klimatet och min hälsa. Jag har svårt att hitta tid för att träna, och jag gillar tyvärr inte att träna heller. Då är det ett superbra alternativ att kunna cykla till jobbet tre gånger i veckan. Och jag tror inte man behöver förklara att det är bra för klimatet om fler cyklar istället för att ta bil.

Hur tror du att man ska kunna få fler att cykla?

Kanske skulle fler vilja börja cykla för hälsans skull om flera företag gjorde som min arbetsgivare. På mitt jobb kan man ta en timme friskvård i veckan före arbetsdagen för att träna eller just cykla. Det blev så för två år sen och jag upptäckte att fler har börjat cykla till jobbet istället för att åka kollektivt eller ta bil. En timme är kanske inte mycket, men jag tycker att det ändå är en bra morot. Själv jag mår mycket bättre och märkte att jag jobbar mer effektivt när jag cyklar.

Fakta om ResSmart
ResSmart är en plattform för erfarenhetsutbyte, kunskapshöjning och samarbete kring arbetet med hållbara resor. Idag består ResSmart av 22 medlemskommuner i Stockholms län respektive av SLL (trafikförvaltningen och det regionala cykelkansliet). Syftet med ResSmart är att få igång arbetet med hållbara resor i Stockholmsregionen, skapa synergieffekter och att driva konkreta samarbetsprojekt.

Fakta om Vi är cyklist
Cykelkampanjen Vi är cyklist ett projekt där kommunerna Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nynäshamn, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker samt Karlskrona (Blekinge län) ingår.

Läs mer om Vi är cyklist och se kampanjfilmen här

Sidan uppdaterades: