Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Stämningsfull invigning när ljustrådarna tändes och lyste upp i novembermörkret

När mörkret föll måndagen 21 november invigdes Ljustrådarna på Nya gatan. Nacka kommun och exploatörerna, som ska bygga husen, fanns på plats tillsammans med Nackabor. Nu visar 800 meter ljustrådar var de framtida kvarteren ska byggas.

Drygt 100 personer samlades för att vara med när Ljustrådarna tändes i skogsdungen nedanför Nacka stadshus. Spännande stadsljud i form av T-bana, stadsljud och fågelkvitter förhöjde upplevelsen för besökarna som fick bege sig in i mörkret med ljusstavar för att ta sig en närmare titt på de framtida kvarteren.

Ljustrådar på Nya gatan är en del av Konsten att skapa stad och kommer att finnas kvar så att många hinner uppleva och utforska våra framtida gator.

Cathrin Bergenstråhle, ordf. i miljö- och stadsbyggnadsnämnden och Gunilla Grudevall-Sten, ordf. i Natur- och trafiknämnden invigde Ljustrådarna tillsammans med stadsbyggnadsdirektör Gunilla Glantz och exploatörerna; Svea fastigheter, Botrygg och Wästbygg.

Nya gatan är ett av de första bostadsprojekt som blir verklighet och är en del av bostadslöftet där Nacka kommun förbinder sig att bygga 13 500 bostäder för att få tunnelbana. 500-800 nya bostäder och lokaler för butiker och verksamheter planeras i området som ligger väster om Vikdalsvägen och norr om Värmdövägen. Härifrån blir det nära till nya tunnelbanans station Nacka centrum. Läs mer om nya gatan:

Exploatörerna som bygger husen på Nya gatan:

Svea Fastigheter AB tilldelades en markyta som kan möjliggöra en byggrätt om cirka 120 hyresbostäder och lokaler med bruttototalarea på ca 2 000 kvadratmeter.

Botrygg Förvaltningsfastigheter AB tilldelades en markyta som kan möjliggöra en byggrätt om cirka 110 lägenheter med fri upplåtelseform och lokaler med bruttototalarea på ca 2 200 kvadratmeter.

Wästbygg Projektutveckling AB tilldelades en markyta som kan möjliggöra en byggrätt om cirka 90 lägenheter med fri upplåtelseform och lokaler med bruttototalarea på ca 1 700 kvadratmeter.

Läs mer om tunnelbaneavtalet:

Sidan uppdaterades: