Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor (t.ex. trafik, buller, dagvatten).
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Exploateringsavtal tecknas, som reglerar hur kostnaderna för utbyggnaden fördelas.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering tillsammans med exploatören ingår i förberedelserna.
Byggherren (exploatören) söker bygglov och kan sedan börja bygga enligt den nya detaljplanen.
Fisksätra centrum rustas upp med nya öppna och välkomnande kundstråk, butiksytor och förbättrad belysning. Stora delar av centrum moderniseras som bidrar till en bättre och mer levande stadsmiljö.
På parkeringsplatsen, vid Fisksätras norra sida, bygger Stena Fastigheter nytt. Som en entré med sitt läge precis intill stationen blandas en ny bebyggelse med den befintliga. Den här delen av området går därför under namnet Fisksätra Entré.
Under byggnationen pågår markarbeten längs Fisksätravägen, som kan påverka framkomligheten.
Läs mer om Stena Fastigheter och pågående arbeten i Fisksätra
Pålnings- och sprängningsarbeten
Pålnings- och sprängningsarbeten sker på vardagar 08.00-17.00, andra arbeten kan förekomma under tider utöver dessa. Bullernivåer mäts både innan och under för att säkerställa att bullernivåer uppfyller Naturvårdsverkets riktvärden. Miljöenheten på Nacka kommun är informerad för att säkerställa att inte gränsvärden överskrider gränsvärden.
Nedan ses några av de visionsbilder som finns i detaljplanen för Fisksätra entré.
Ovan: Visionsbild, Fisksätravägen, vy från väster.
Ovan: Visionsbild, torget
Ovan: Visionsbild, Fisksätravägen, vy från öster
Ovan: Visionsbild, vy av gårdsmiljö mellan Forellgatan och Harrgatan, ner mot Fisksätra IP.
Ovan: Visionsbild, vy av gårdsmiljö med förskola, mellan Braxengatan och Forellgatan.
Huvudgatan Fisksätravägen omvandlas från väg till en gata med trottoarer, busshållplats, kantstensparkeringar och träd. Tillgänglighet för gående och cyklister prioriteras.
Projektet startade den 24 oktober 2017, när förslaget till start-pm godkändes av politikerna i kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott.
Detaljplanen redovisar hur marken får användas och bebyggas. Tjänstemän i kommunen utarbetar ett första förslag till detaljplan. I samband med det utreds frågor om bland annat miljö, finansiering, och i viss mån hur bebyggelsen ska utformas.
Man tänker sig att den nya bebyggelsen ska vara varierad och ge Fisksätra en ny årsring. Utformning och placering av husen ska skapa nya mötesplatser samt medverka till att det blir enklare att röra sig mellan olika delområden.
Projektet är ett led i översiktsplanens mål att stärka och utveckla Nackas lokala centrum.
Under tiden 22 februari 2018 till och med 5 april 2018 var planförslaget ute på samråd.
Projektet hör till utvecklingsområdet Fisksätra. Planeringen bygger på ett program från 2013. Gå hit för att få överblick och läsa om andra projekt i området.
Du kan zooma och panorera i kartan.
Sidan uppdaterades: