Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor (t.ex. trafik, buller, dagvatten).
Ett planprogram föregår detaljplaneringen och ger en samlad bild av kommunens mål för utvecklingen av ett större område. Programmet är vägledande för kommande planeringen, men inte juridiskt bindande.
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter. Exploateringsavtal tecknas, som reglerar hur kostnaderna för utbyggnaden fördelas.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Exploateringsavtal tecknas, som reglerar hur kostnaderna för utbyggnaden fördelas.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering tillsammans med exploatören ingår i förberedelserna.
Byggherren (exploatören) söker bygglov och kan sedan börja bygga enligt den nya detaljplanen.
Utbyggnaden i Tollare Park är i stort sett klar.
Nacka kommun övertog huvudmannaskapet för i stort sett alla vägar och och ledningar i februari 2014, och ska på sikt bli huvudman för all så kallad allmän plats i området.
Bonava (tidigare NCC) äger den bebyggda marken, som gränsar i väster och öster till naturområden.
Tunneln från Sockenvägen länkar ihop bebyggelsen inom södra Tollare och är tänkt att bli en del av en planerad busslinjesträckning. Tunneln används än så länge främst för byggtrafik samt resor till och från förskola, äldreboende och seniorboende, men ska inom kort öppnas för allmän trafik.
Sidan uppdaterades: