Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Atrium Ljungberg prisas för hållbar stadsutveckling i Nacka

Nackas nyinstiftade ”Utmärkelse för hållbar stadsutveckling” 2019 har tilldelats Atrium Ljungbergs. Fastighetsbolaget prisas för sitt innovativa och långsiktiga hållbarhetsarbete i Sickla, med allt från Stockholms största solcellsanläggning till odling i container i köpkvarteret.

Det nya priset delades ut för första gången i Nacka stadshus den 4 juni. Det tilldelas projekt som bidrar eller har bidragit till att sprida ringar på vattnet och inspirerar andra att göra insatser för att skapa ett hållbart stadsbyggande – som tar hänsyn till social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

– Det är glädjande att vi blir uppmärksammade för vårt hållbarhetsarbete. Som stadsbyggare är det nödvändigt att tänka hållbart i allt vi gör, både i närtid och när vi utvecklar för framtiden, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

IMG_9673-hallbarhetspris-690x460.jpg

Från vänster Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg och Cathrin Bergenstråhle, prisutdelare och kommunalråd (M).

MotiveringEN lyder

"Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg får utmärkelsen för hållbar stadsutveckling 2019 för det arbete som genomförts i Sickla med bland annat solcellsinstallationer, installation av laddstolpar för elbilar och möjliggörande av odling av grönsaker, sallad och örter hydroponiskt i en container.

Atrium Ljungberg får utmärkelsen på grund av sitt ambitiösa arbete med att integrera ekologiska och sociala dimensioner i stadsutvecklingen i Nacka. Genom ett aktivt samarbete med lokala företag och entreprenörer bidrar Atrium Ljungberg till att skapa en av Stockholmsregionens mest hållbara stadsdelar. Det är ett arbete som sprider ringar på vattnet och inspirerar andra att göra insatser för att skapa ett hållbart stadsbyggande.”

Mer om priset

Priset består av äran och ett diplom och instiftades av Nacka kommun 2019. En jury bestående av presidiet i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden utser en vinnare bland de som nominerats. Alla som vill kan nominera projekt som är Nacka-baserad.

Målgruppen för utmärkelsen är i första hand byggföretag som har pågående eller genomförda projekt inom stadsbyggnad i Nacka kommun, föreningar. Även enskilda projektinitiativ med bidrag inom hållbar stadsutveckling och kommunens egna projekt kan också nomineras. Bidragen kan fristående eller helst genom synergieffekter bidra till:

  • Mångfunktionella ytor (exempelvis rekreation, dagvattenfördröjning/-rening, sociala aktiviteter)
  • Energieffektivitet (nära nollenergihus, plusenergihus)
  • Klimatsmarta lösningar (minimera utsläpp av klimatgaser i produktion eller förvaltning)
  • Satsning på ekosystemtjänster (exempelvis gröna innovativa dagvattenlösningar, gröna bullerlösningar, lokal odling, åtgärder för biologisk mångfald)
  • Låga produktions- och boendekostnader
  • Trygghetsskapande åtgärder.

Läs mer om Atrium Ljungbergs arbete

https://www.al.se/press/pressmeddelanden/2019/atrium-ljungberg-belonas-med-utmarkelse-for-hallbar-stadsutveckling/

https://www.al.se/om-oss/hallbarhet/

Nominera till 2020 redan nu

Vet du något intressant projekt som gjort eller är under utveckling. Då kan du nominera redan nu. Ni kan nominera er själva eller någon annan som visar goda exempel och engagemang för en hållbar stadsutveckling:

http://nacka.proofx.se/zEDGEQuxk8U5c7DReFhOTH/

Sidan uppdaterades: