Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nacka kommun har beviljats 22 miljoner i bidrag

Nu är det klart att Nacka kommun får ett statligt bidrag på cirka 22 miljoner kronor från Trafikverket för att genomföra projekt som ska bidra till en bättre miljö och ökad säkerhet i trafiken.

Tidigare i år ansökte Nacka kommun om statlig medfinansiering från Trafikverket - ett ekonomiskt bidrag till åtgärder inom miljö och trafiksäkerhet på kommunala gator och vägar. Nu har Trafikverket beslutet att godkänna vår ansökan vilket innebär att Nacka kommun får cirka 22 miljoner i bidrag till olika projekt.

- Det är väldigt glädjande att Trafikverket uppmärksammar våra höga ambitioner med bidrag till flera projekt som ska leda till en säker och hållbar infrastruktur i takt med stadsutvecklingen för Nackaborna och miljön. I dagens marknadsläge och höga kostnadsutveckling är det såklart extra välkommet och uppmuntrande, säger Katarina Wåhlin Alm, stadsutvecklingsdirektör på Nacka kommun.

Bidrag till miljö- och trafikprojekt

De projekt vi fått bidrag för är:

  • Ny brygga för sjötrafik, Nacka strand. En ny brygga ökar möjligheten för invånare att resa på ett hållbart sätt. Planerad byggstart är hösten 2024.
  • Anläggning stödmurar Ellenviksvägen, Nacka strand. En stödmur längs Ellenviksvägens branta sluttningar säkerställer trygga gång- och trafikvägar samtidigt som träd och annan vegetation kan bevaras. Planerad byggstart är vintern 2024.
  • Gångbana och belysning Ellenviksvägen, Nacka strand. En tydligt markerad gångbana och ny belysning leder till en ökad trafiksäkerhet och skapar en tryggare miljö för gående. Planerad byggstart är i slutet av 2024.
  • Byggnation gångbana, gångpassage och belysning på Tändkulevägen, Nacka strand. Byggnationen ska öka säkerheten för gående. Planerad byggstart är 2024 men utredningar pågår vilket kan påverka tidplanen.
  • Orminge Centrum - ombyggnad och nybyggnad av infrastrukturen vid Södra Sarvträsk. Det skapas förbättringar med en ny gång- och cykelbana, körbana och finplanering av den omkringliggande miljön. Arbetet har påbörjats och beräknas vara färdigt till hösten 2024.
  • Ombyggnad av Almvägen, vid Älta centrumkvarter. Arbetet ska leda till förbättringsåtgärder för gång- och cykeltrafik vid Stavsborgsskolan. Arbetet beräknas preliminärt att påbörjas under våren 2024 och pågå till slutet av 2024.
  • Trafikmiljön Boo Gårds skola korsning Sockenvägen/Boovägen. Korsningen ska förtydligas för att minska konfliktpunkter mellan motorfordon och oskyddade trafikanter. Bland annat ska gång- och cykelbanan vid den norra busshållplatsen breddas, och från den södra busshållplatsen ska en passage byggas som leder mot skolan. Planerad byggstart under 2024.

Läs mer om statlig medfinansiering på Trafikverkets webbplats.

Sidan uppdaterades: