Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Hallå där Johan Ekdal, biträdande verksamhetschef för de kommunala fritidsgårdarna!

I ett antal inlägg lyfter Nacka kommun upp medarbetare som varje dag kämpar för att kommunens verksamheter ska fungera under pandemin. Idag har vi pratat med Johan Ekdal, som ansvarar för de kommunala fritidsgårdarna i Älta, Saltsjöbaden och Björknäs.

Berätta om ditt uppdrag Johan!

Min uppgift är att se till att fritidsgårdarna kan erbjuda en attraktiv verksamhet för ungdomar mellan 13 och 19 år.

För den som inte har koll på fritidsgårdarnas verksamhet, vad är det ni gör?

Det är väldigt brett, och man kan säga att på en fritidsgård ska man kunna glida in och göra absolut ingenting och samtidigt ha möjlighet att ta del av allting. Vi vill bygga vår verksamhet på ungas intressen och nyfikenhet och kunna erbjuda aktiviteter som de inte tidigare har testat, för att väcka nya intressen.

På fritidsgården kan du få stötting om du har en idé om att utveckla någonting, eller om du vill vara med och tycka till om det vi gör. Vi bygger alltså vår verksamhet på ungas delaktighet. Samtidigt ska det inte finnas några krav. Du ska få komma in, känna dig trygg, sedd och bekräftad, kunna ta det lugnt, bara sitta och hänga med dina vänner och koppla av.

Vad kan man göra på fritidsgården en vanlig kväll?

Det fasta utbudet är pingis, biljard, tevespel, dansspel, brädspel. Men sen har vi fasta veckoprogram och ett ungdomsråd som ses en gång i veckan för att planera inköp till lokalen och aktiviteter. Vi har programkvällar för att nå specifika målgrupper, bland annat HBTQ-ungdomar, tjejer, funktionsvarierade och unga mellan 13 och 15 år. Vi arrangerar också större evenemang vanligtvis, men precis som för så många andra så har pandemin kastat om det för oss.

Hur har pandemin påverkat er verksamhet?

Vi har påverkats likt alla andra, och medarbetarna har behövt tänka mer innovativt, till exempel när det gäller att hitta metoder för att undvika köer och väntetid. Jag är jättestolt över hur vi har vridit och vänt för att hitta sätt för att underhålla och erbjuda en kvalitativ fritid för Nackas unga.

Vi har steg för steg hittat nya lösningar. Ett exempel är att vi är mer digitala idag. Vi har ett ungdomsråd som har fysiska möten på fritidsgårdarna, men nu lyfts även frågorna på sociala medier, vilket gör att vi utökar delaktigheten hos ungdomar som inte är på plats. De kan besvara samma frågor och få ett inflytande i diskussionen. Vi har märkt att det breddar verksamheten och man behöver inte känna att man missar något om man inte är på plats.

Pandemin har också gjort att vi har breddat oss och erbjudit verksamhet inne, ute och digitalt för att ge ungdomar en värdefull fritid trots de rådande begränsningarna. En del har självmant valt att inte besöka fritidsgården under pandemin, men kunnat ta del av det digitala i stället. Andra har deltagit i utbudet utomhus, till exempel fotbollsturneringar eller femkamp. Vi har också haft promenadrundor där vi har kört Pokémon Go samtidigt som vi fört parallella samtal med ungdomarna.

Finns det något särskilt som unga längtar efter som de inte har kunnat göra under pandemin?

Ja som för de flesta andra så längtar många efter att ses och få umgås framför allt i större sammanhang. Under pandemin har alla kunnat komma till fritidsgården, men på grund av restriktionerna har vi inte kunnat vara lika många inomhus samtidigt och för vissa aktiviteter har vi behövt se över den rumsliga möbleringen. Så visst är det många som längtar efter att kunna känna att man återgår till någon typ av normalt läge och att få gå på ett stort evenemang och lära känna nya vänner över kommundelarna.

Nu när många restriktioner hävs i veckan, vad kommer ni fortsätta med som ni har tänkt nytt under pandemin?

Vi kommer att fortsätta att befinna oss på sociala medier. Vi har ju alltid funnit där, men nu jobbar vi där med delaktighet på ett annat sätt. Vi vill ha ungas inflytande så de frågor som kommer upp på fritidsgården ska också komma upp på sociala medier. Vi ska även försöka digitalisera vissa delar av fritidsgården, till exempel om det är några som bakar, så kanske alla steg filmas och vi visar hur man kan göra detta hemma. Vi kommer också att fortsätta vara ute, att söka ta vara på de intressen där man kan bygga verksamhet utomhus.

Snart är det sportlov, är det något du vill lyfta extra mycket?

Ja, som den gottegris jag är så ser jag mycket fram emot att våra unga ska baka semlor. Jag vill också lyfta den stora fotbollsturneringen i Stavsborgshallen i Älta som vi genomför tillsammans med fritidsgårdarna i Fryshuset och Boo Folkets hus. Den ser jag väldigt mycket fram emot!

Sidan uppdaterades: