Status och handlingar
-
Kommunfullmäktige beslutar att påbörja processen för att bilda kulturreservatet. Området inventeras och avgränsas. Dokument som tas fram är grunden för skötselplanen.
-
Skötselplanen, som också innehåller föreskrifter (regler) om vad man som enskild får och inte får göra inom området, ställs ut på samråd. Sakägare (markägare och andra som är direkt berörda av förslaget) bjuds in att komma med synpunkter på förslaget.
-
Skötselplanen, som också innehåller föreskrifter (regler) om vad man som enskild får och inte får göra inom området, ställs ut på samråd. Sakägare (markägare och andra som är direkt berörda av förslaget) bjuds in att komma med synpunkter på förslaget.
-
Kommunfullmäktige beslutar att bilda reservatet. Beslutet skickas till sakägare samt publiceras i dagstidningarna.
-
Efter att överklagandetiden har gått ut eller att eventuella överklaganden har behandlats vinner beslutet om naturreservatet laga kraft. Då börjar skötselplanen och dess föreskrifter att gälla.
Samråd 3
Natur- och trafiknämnden beslutade den 22 april 2025 att skicka förslag till föreskrifter, avgränsning och skötselplan för Baggensstäkets kulturreservat på samråd. Beslutet delges genom kungörelsedelgivning och annonseras i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Nacka Värmdö Posten, Post och Inrikestidningar samt på kommunens digitala anslagstavla den 29 april. Kända markägare delges genom brev med mottagningsbevis.
Samrådet pågår från och med den 6 maj 2025 till och med den 17 juni 2025.
Samrådshandlingarna samt beslut om samråd kommer den 6 maj att finnas nedan på denna sida samt i entrén i Nacka stadshus.
Karta över området som föreslås bli kulturreservat.
Syftet med reservatet
Syftet med att göra Baggensstäket till kulturreservatet är att bevara, utveckla och tillgängliggöra områdets värdefulla kulturmiljöer och biologiska mångfald. Fornlämningar, kulturhistoriska lämningar samt park- och trädgårdshistoriska inslag ska bevaras och utvecklas, liksom områdets gamla hällmarkstallskogar, lövrika barrskogar, lövskogslundar och strandzoner. Syftet är också att inom ramen för bevarande av kulturmiljöer och biologisk mångfald tillgodose behovet av ett tätortsnära naturområde för rekreation.
Reservatets kulturhistoriska värden är knutna till områdets strategiska läge vid vattenvägen in mot Stockholm med försvarshistoriska, kommunikationshistoriska och bebyggelsehistoriska lämningar från skilda tider. Områdets naturvärden är främst knutna till gamla träd, såväl tall som ädellöv, med biologiskt värdefulla strukturer. Rekreationsvärdet består av kombinerade kultur- och naturupplevelser samt närheten till vatten.
Historik
Det första förslaget till kulturreservat genomgick en bred remissbehandling under perioden 15 maj 2010 till och med den 30 juni 2010. Därefter inväntade reservatsbildningen den pågående detaljplaneprocessen för Sydöstra Lännersta (område W). Då reservatsbildningen återigen aktualiserades genomfördes ett nytt samråd under perioden 11 april 2016 till och med den 31 maj 2016 eftersom det då hade gått sex år sedan det första samrådet. Förslaget justerades efter inkomna synpunkter och beslutades av Natur- och trafiknämnden i december 2016. Reservatsbildningen har sedan dess inväntat detaljplanearbetet.
Sidan uppdaterades: