Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Sommarvärmen har kommit tidigt i år, och med den har mängder av människor samlats vid kommunens badplatser.

24 badplatser sköts av Nacka kommun. Vid alla tar vi vattenprover några gånger under säsongen. De första tas under vecka 23, den som börjar med måndagen den 4 juni. De sista proverna ska enligt schemat tas i mitten av augusti. Resultaten blir klara veckan efter att proverna tas och redovisas då på Havs- och vattenmyndighetens webb.

Badvattnet i Nacka är nästan alltid väldigt bra. Om vi får mindre bra resultat tas omprov tätare för att följa utvecklingen.
Läs mer om vattenkvalitet, provtagning och var badplatserna ligger
Bra badvatten är ett delmål i arbetet med lokala miljömål.
Vi följer resultaten i Miljöbarometern

Sjöplommon och frömjöl

Med badsäsongen följer också frågor om saker man kan stöta på i vattnet. Nu i början av juni har det kommit rapporter om små gröna geleartade klumpar i Insjön. De kallas sjöplommon och är en ofarlig typ av cyanobakterie. Men där de är många ser det kanske inte så trevligt ut. Sjöplommon kan dyka upp i fler sjöar.
Här finns bildexempel på sjöplommon

När träd och andra växter nära stränderna blommat över - och det gör de snabbt i årets värme - samlas också frömjöl på vattenytan. Ta därför en titt på vad som växer i omgivningen innan du tror att en algblomning startat.

Nacka har många insjöar. Även de som ligger nära varandra kan vara av olika typ, vilket gör att till exempel vattnets naturliga färg och siktdjupet varierar. Det finns mycket att läsa om Nackas sjöar och kustvatten på webben.

Sidan uppdaterades: