Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

Mitt Nacka

Blomsterprogrammet i Nacka: blommor, pollinatörer och växtval

Marlene Sjönneby är enhetschef för natur- och stadsmiljöenheten i Nacka kommun. Hon berättar att blomsterprogrammet är en av de mest älskade traditionerna i Nacka, där kommunen årligen smyckas med tusentals blommor i rabatter och urnor.

- Varje år planterar vi blommor och växter runt om i kommunen med ett tema som väljs av Nackaborna, och vår ambition är att så många som möjligt ska få glädjas åt blomsterprakten. Genom att markera årstidsväxlingarna med vår- och sommarblommor tillför programmet inte bara färg och liv till stadsmiljön utan bidrar också till en mer levande, trivsammare och tryggare omgivning, säger Marlene.

Nackaborna kunde rösta på fyra olika färgteman för blomsterprogrammet 2025. Temana varierade, från det intensiva "smällkarameller" till det vackra och rogivande "mellan hägg och syren", samt det sköna "himmel och pannkaka" och vinnaren "pang på rödbetan".

Glädje för både människor och djur

För Ewa Åkerlund, Nackas trädgårdsingenjör, handlar blomsterprogrammet inte bara om att skapa vacker estetik; det är också en viktig del i att gynna Nackas ekosystem.

- Främsta syftet är att skänka glädje till Nackaborna, men blommorna gynnar också våra viktiga pollinatörer, som bin och fjärilar. Växterna är en nödvändig del för att bevara den biologiska mångfalden, vilket gör att hela blomsterprogrammet fungerar som en både visuell och ekologisk investering.

Ewa och Marlene brödtext.jpg

Blommor för alla Nackabor

Blommorna planteras över hela kommunen för att så många som möjligt ska kunna ta del av blomsterprakten.

- Vi planterar på strategiska platser som torg, rondeller och välanvända gator. Det handlar om att skapa en upplevelse för alla Nackabor, oavsett var de befinner sig, förklarar Marlene.

Ewa berättar att det också handlar om att välja de rätta platserna och växterna för att skapa hållbara och lättskötta planteringar.

- Vi planterar på cirka 40 olika platser i Nacka, och det kan variera beroende på byggprojekt och stadsutveckling. Exempelvis är rabatten vid Värmdövägen borttagen i år, men det finns alltid nya ställen att utforska.

En balans mellan hållbarhet och estetik

För att växterna ska få bästa möjliga förutsättningar, skapas planteringar där det är säkert för både personal och entreprenörer att arbeta.

- Där vi inte kan skapa planteringar satsar vi i stället på utsmyckning. Det handlar om att hitta en balans mellan hållbarhet och estetik, säger Marlene.

Växterna som används i programmet odlas delvis i Nackas egna växthus i Nyckelviken.

- Många av de större växterna, som till exempel kannor, odlar vi själva och återanvänder från år till år. Det gör att vi får både kvalitet och volym på växterna utan att behöva köpa nya varje säsong. Genom att odla på egen hand kan vi också skapa hållbara lösningar som minskar både kostnader och miljöpåverkan, förklarar Ewa.

Bi-vänliga växter

Blomsterprogrammet handlar också om att göra växtvalen med tanke på både skönhet och funktion. Växter som gynnar fjärilar, bin och andra pollinatörer väljs särskilt ut. En del av strategin är att välja bi-vänliga växter när det är möjligt att kombinera det med olika teman. I år har till exempel fler växter märkts upp som särskilt bra för pollinatörer i blomsterkatalogerna, vilket underlättar när Ewa gör sina val.

- För oss handlar det om att skapa en blomsterprakt som ger både ger människor glädje och samtidigt gynnar naturen, säger Marlene.

En ny upplevelse varje år

För att säkerställa att de bästa valen görs, testas nya sorter i liten skala, framför allt på mindre, mer avskilda platser, för att se om de klarar av att blomma hela säsongen. De växter som inte klarar sig får stå tillbaka till nästa år till förmån för mer hållbara sorter.

- Vi vill ge en ny upplevelse varje år, vilket innebär att vi byter teman utifrån vad Nackaborna röstat fram, säger Marlene.

- Det är viktigt för oss att hålla en balans mellan variation och stabilitet. Vi har våra ”säkra sorter” som alltid fungerar bra, men vi försöker också att introducera något nytt varje år för att överraska och skapa variation, säger Ewa.

Med ett stort fokus på hållbarhet, estetik och biologisk mångfald, fortsätter Blomsterprogrammet i Nacka att vara en älskad och viktig del av den offentliga miljön, både för människor och natur.

Sidan uppdaterades: