Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Årets eldningsveckor är här – tänk smart

I flera kommuner, bland annat i Nacka, råder just nu eldningsveckor. Under vissa förutsättningar får du då elda trädgårdsavfall på tomten. Kontrollera alltid brandriskläget först och elda bara om du är säker på att det inte finns risk för spridning.

Under 2020 är eldning av torrt, vedartat avfall tillåtet vecka 18–19 (27 april-10 maj) och 44–45 (26 oktober-8 november) om inte eldningsförbud råder.

Du får aldrig elda någon annan typ av avfall. Här finns rekommendationer samt tips på andra sätt att göra dig av med trädgårdsavfall.

All eldning sker på eget ansvar

Om du bedömer att eldning kan genomföras på ett säkert sätt ska du se till att släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska finnas i närheten.

Håll koll på elden hela tiden när du eldar, det är alltid du som ansvarar för säkerheten.

Kontrollera brandriskläget och väderleksrapporten.

Skada inte vilda djur

Det händer att igelkottar och andra smådjur söker skydd i rishögar. Kontrollera och skaka därför rishögen noga innan du tänder elden.

Istället för att elda

  • Kompostera, så hjälper du naturen att omvandla resterna till jord och näring. Det är tillåtet att kompostera trädgårdsavfall i hela kommunen. En kompost kan kompletteras med gröngödsling.
  • Du kan lämna trädgårdsavfall från en normal villatomt utan kostnad på kretsloppscentralerna i Boo, Älta och Östervik. Du kan beställa särskild hämtning av trädgårdsavfall, mot avgift, via kundservice för Nacka vatten och avfall.

Hos Nacka vatten och avfall kan du hitta mer info om att elda trädgårdsavfall. Eldning av trädgårdsavfall

För mer information

Information om brandriskprognosen kan du även få på följande telefonnummer:

  • Södertörns brandförsvarsförbunds region - Telefon: 08-721 23 26
  • Storstockholms brandförsvars region - Telefon: 08-454 83 39

Sidan uppdaterades: