Bilden: Yann Buhot, GIS-strateg, Ali Nabi, utvecklingschef och Jonas Brodd, enhetschef på geodataenheten.
Ni startar nu flera tester med AI-tjänster inom geodata och bygglov – varför just nu?
Ali Nabi: – Det ligger rätt i tiden. Vi ser att tekniken har mognat till en nivå där det nu är möjligt att använda AI på ett meningsfullt sätt i kommunal verksamhet. Samtidigt pågår viktiga satsningar inom digital samhällsbyggnad – där vi bland annat digitaliserar detaljplaner och gör geodata mer tillgängligt. Genom att agera nu kan vi testa hur AI faktiskt kan tillämpas i våra egna processer, i direkt koppling till kommunens data. Det ger oss möjlighet att både skapa nytta lokalt och bidra till hur AI utvecklas och används i offentlig sektor.
Vad är det ni testar -och vad är det ni vill uppnå?
Jonas Brodd: – Mycket av arbetet inom plan och bygglov vilar på information från våra detaljplaner och vår geodatabas. Ett avgörande steg i vårt pågående arbete med att digitalisera detaljplanerna är därför att också börja testa och förbereda hur AI och automation kan användas – till exempel för granskning och upprättande av tjänsteskrivelser. För att satsningen ska skapa verklig nytta behöver den ta sin utgångspunkt i våra faktiska arbetsflöden, hur jobbar vi idag och hur skulle vi kunna jobba istället? Vi vill inte applicera ny teknik på ”gamla” arbetsmoment.
Genom AI-piloterna testar vi om en AI-agent kan hjälpa till att snabbt hitta relevant information – som detaljplaner, fastighetsdata eller bygglovsvillkor – och om AI kan avlasta internt arbete, till exempel genom att göra beställningar av rapporter och analyser mer träffsäkra. Vi har definierat mätbara mål för piloterna, och resultaten kommer att följas upp mot nyttokalkylen för digitala detaljplaner – för att se om de arbetsmoment vi automatiserar faktiskt skapar den samhällsnytta vi eftersträvar.
Yann Buhot: – En av våra största utmaningar – och möjligheter – är att vi som kommun inte alltid vet vad vi faktiskt kan göra med vår egen data. Mycket information finns redan, men den är inte alltid tillgänglig eller användbar i praktiken. AI kan så klart hjälpa till med dokumentation eller generell kunskap, men det är först när vi lär oss att konsumera vår egen data – till exempel inom geodata – som potentialen blir verklig. För att AI ska kunna bidra till bättre beslut, högre effektivitet och bättre service måste vi förstå våra datakällor, deras struktur, begränsningar och hur de kan kopplas till AI-assistenter. Det är därför vi startar dessa piloter: inte för att hitta ett färdigt svar, utan för att lära oss ställa rätt frågor.
Hur vet ni om en pilot är lyckad?
Yann: – Vi har satt upp konkreta, mätbara mål. Vi tittar exempelvis på om AI-agenten minskar antalet ärenden till intern support – genom att svara direkt på vanliga frågor om geodata, detaljplaner och andra återkommande behov. Vi följer också upp om beställningar från våra interna verksamheter blir tydligare och mer träffsäkra, vilket sparar tid i både analys och utförande. Även om piloten i nuläget inte riktar sig direkt till medborgare, kommer vi att simulera sådana scenarier internt. Det ger oss en bild av hur lösningen kan fungera i en bredare tillämpning framöver.
Varför utvecklar kommunen detta själva – borde inte leverantörer göra jobbet?
Ali: – Vi utvecklar inte egna språkmodeller eller AI-verktyg från grunden. Det vi gör är att anpassa agentlogiken och skapa integrationer till våra egna datakällor, som detaljplaner, beslut och geodata. Det är dessa kopplingar som gör att AI:n kan ge korrekta och spårbara svar – och det kräver lokal förståelse och kontroll. Samtidigt bygger vi det här modulärt i linje med Sambruks AI-stack. Det betyder att andra kommuner enkelt ska kunna ta vid och vidareutveckla modulerna. Det vi bygger ska inte bara vara värdefullt för Nacka – utan bidra till hela kommunsektorns digitala utveckling.
Hur arbetar ni med riskbedömning och säkerhet när ni hanterar aggregerade data?
Yann: – Vi är mycket medvetna om att aggregerade data, trots att de är anonymiserade, kan medföra risker – särskilt i kombination med andra tillgängliga datakällor. Därför arbetar vi med strukturerade riskbedömningar och kommer bland annat att luta oss mot metodstöd från FOI, som presenterar en systematisk metod för att bedöma risken för identifiering vid publicering av statistik. Den ger oss stöd i att analysera både datainnehåll, gruppering, urvalsstorlek och exponeringsrisker i en helhetsbedömning.
Vad är målbilden?
Ali: – Målet är att ha relevanta, hållbara lösningar som gör skillnad för medborgare, företag och vår egen organisation. Vi tror att nyckeln är att bygga tillsammans, med öppna ögon, förankring i verkliga behov och med ambitionen att skapa maximalt värde för varje skattekrona.
Vad blir nästa steg?
Jonas: – Under hösten 2025 utvärderar vi två alternativa angreppssätt för att testa AI inom bygglov och geodata – med fokus på att stärka informationssökning, analys och kvalitet i våra arbetsflöden. Integration i kommunens befintliga Microsoftmiljö, tillsammans med en extern partner. Här undersöker vi hur AI kan användas direkt i de system vi redan arbetar i, som exempelvis Teams. Modulärt byggande med Eghed, där vi fokuserar på att skapa återanvändbara komponenter, och där vi så långt det är möjligt bygger på Sambruks AI-stack. Genom att utgå från en gemensam teknisk grund skapar vi lösningar som andra kommuner kan vidareutveckla, för att bygga vidare tillsammans. Syftet här är att utforska hur AI kan tillämpas mer specifikt för dessa verksamheters processer – och resultaten kommer att ge oss ett starkare beslutsunderlag för hur vi går vidare inom just detta område.
Vi har precis börjat utforska potentialen med AI. Följ med när vi sätter vår data i arbete för gemensamma vinster. Och hör gärna av dig om du vill ta en kaffe och prata AI, dela insikter eller utbyta erfarenheter. Vi lär oss gärna tillsammans.
Kontakt:
yann.buhot@nacka.se
ali.nabi@nacka.se
jonas.brodd@nacka.se
Ordlista
AI (Artificiell Intelligens)
Teknik som gör det möjligt för datorer att lösa problem eller utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens – som att analysera data, förstå text eller hitta mönster.
Generativ AI
En form av AI som kan skapa nytt innehåll, till exempel text, bilder eller kod, baserat på stora mängder data.
AI-agent
En digital assistent som med hjälp av AI kan utföra uppgifter, som att söka information, sammanfatta dokument eller svara på frågor.
Pilot
En testomgång eller försök där man provar en lösning i mindre skala innan man bestämmer om den ska användas i större omfattning.
Digitala detaljplaner
Detaljplaner som är digitaliserade så att de kan användas i kartor, system och automatiserade processer – istället för bara som dokument (PDF eller papper).
Geodata
Information som har en geografisk koppling, exempelvis kartor, fastighetsgränser, adresser eller markanvändning.
Geodatabas
Ett digitalt lager där all geografisk information lagras och kan användas i olika system och kartor.
Sambruks AI-stack
En gemensam teknisk plattform som utvecklas av Sambruk – en medlemsorganisation för kommuner. Plattformen gör det möjligt att dela, återanvända och bygga AI-lösningar tillsammans mellan kommuner.
Agentlogik
Hur en AI-agent är uppbyggd för att kunna förstå och utföra sina uppgifter – till exempel hur den letar information, ställer frågor eller levererar svar.
Intern support
Stöd till kommunens egna medarbetare, exempelvis hjälp med IT-system, data eller information.
Aggregerade data
Sammanslagna och anonymiserade uppgifter, där information från många individer kombineras för att se mönster utan att enskilda personer kan identifieras.
Riskbedömning av data
En metod för att undersöka om det finns risk att känslig information kan bli synlig eller identifierbar, även om data är anonymiserad.
FOI
Totalförsvarets forskningsinstitut. Myndighet som bland annat tar fram metodstöd för riskbedömning av data.
Nyttokalkyl
En beräkning av vilken samhällsnytta eller ekonomisk nytta en satsning förväntas ge, exempelvis vid digitalisering.
Microsoftmiljö
De program och system som kommunen använder från Microsoft, till exempel Teams, SharePoint och Office 365.
Modulärt byggande
Att bygga digitala lösningar i delar (moduler) som enkelt kan bytas ut, vidareutvecklas eller återanvändas av andra.
Eghed
Ett företag som arbetar med datadriven utveckling och AI-lösningar, som kommunen samarbetar med i vissa delar av AI-projektet.
Sidan uppdaterades: