Svar:
Sfi är en första utbildning i svenska språket. Därefter kan du fortsätta läsa kurser i svenska på grundläggande nivå, kurser Svenska som andraspråk, nationell delkurs 2, 3 och 4.
För att kunna läsa vidare på universitet eller högskola behöver du ha avslutat kurser på gymnasienivå, kurser Svenska som andraspråk 1, 2 och 3.
Svar:
Du skapar ett konto och gör din ansökan här.
Du kan också besöka receptionen i Nacka stadshus, Granitvägen 15, eller kontakta kundservice på telefon: 08-718 80 00 för att få hjälp med din ansökan.
Svar:
Sfi-studierna tar olika lång tid beroende på vilken nivå du börjar på och hur lång tid det tar för dig att klara kursmålen.
Svar:
De flesta skolor kan erbjuda lektioner både på dag- och kvällstid. En del skolor erbjuder även kurser på distans.
Du kan kombinera dina sfi-studier med exempelvis praktik, arbete eller annan insats från kommunen eller Arbetsförmedlingen.
Svar:
Om du är folkbokförd hos Skatteverket i en annan kommun men vill studera i Nacka måste du skicka din anmälan till din hemkommun för godkännande.
Tillsammans med den utskrivna anmälan ska du även ge denna blankett: Yttrande från hemkommun gällande anmälan till SFI, för person folkbokförd i annan kommun än Nacka (PDF-dokument, 198 kB)
Din hemkommun skickar sitt beslut till Nacka kommun som därefter handlägger din anmälan.
Fråga:
Svar:
Du har rätt att delta i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare, sfi, från och med andra kalenderhalvåret det år då du fyller 16 år. För att kunna läsa sfi på Nacka kommunal vuxenutbildning ska du uppfylla följande kriterier:
Mer information finns på Skolverkets hemsida.
Svar:
Om du har en funktionsnedsättning och behöver extra stöd för att studierna ska fungera bra, kan du anmäla det samtidigt som du anmäler dig till en kurs. Du ska också meddela skolan om du behöver extra stöd.
Svar:
Du kan välja att läsa sfi på en folkhögskola. Du gör ansökan hos den folkhögskola du vill studera på.
Klicka här så kommer du till en sida med alla folkhögskolor som har sfi i Sverige.
Svar:
Samhällsorientering är en kurs om det svenska samhället för dig som är ny i Sverige. Du får kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och om hur samhället är organiserat. Kursen ska ges på ditt hemspråk.
Här kan du läsa mer om samhällsorientering och hur du anmäler dig.
Svar:
Det är den skola som du studerar på som ska skriva ut ditt betyg efter avslutad kurs.
Svar:
Om du har en avslutad gymnasieutbildning eller en
akademisk utbildning från ditt hemland kan du validera din utbildning under tiden du läser på sfi. Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som validerar dina utländska betyg. Här kan du läsa mer!
Svar:
Om du vill byta skola gör du först ett avbrott på den skola som du går på och gör sedan en ny ansökan.
Svar:
Mer information om sfi utbildningens syfte, mål, karaktär och uppbyggnad hittar du här.
Svar:
Du som har en utländsk yrkesutbildning kan läsa sfi med inriktning mot ditt yrke. Mer information om det finns hos Svenska för yrkesutbildade, SFX, som är ett samarbete mellan samtliga kommuner i Stockholms län. Du hittar mer information här.
Svar:
Det är gratis att studera sfi-utbildningen.
Observera att du kan inte få studiemedel när du studerar på sfi.
Svar:
Ja, det gör det. Inom ramen för Nackas samarbete med Stockholms stad och Värmdö kommun kan du som är Nackabo ansöka till kombinationsutbildningar i Stockholm och på Värmdö. Det finns även andra kommuner som kan ha kombinationsutbildningar i sitt utbud.
Notera att när du gör en ansökan till en annan kommuns vuxenutbildningar så är det deras ansökningstider och övriga villkor som gäller.
Efter du har ansökt via en annan kommun postar du ansökan till Nacka vuxenutbildning för ett beslut.
Svar:
Du kan inte läsa sfi om du inte har fått ett personnummer från Skatteverket eller har ett tillfälligt personnummer. Om du vill lära dig svenska medan du väntar på beslut finns det många frivilligorganisationer och studieförbund som erbjuder studiecirklar i svenska.
Du kan läsa mer på Migrationsverkets sida som du hittar här.
Svar:
Vuxenutbildningen kommer att göra en bedömning om lämplig nivå utifrån utbildningsbakgrund, kunskaper i främmande språk, arbetserfarenheter och din tid i Sverige. Om du redan har vissa kunskaper i svenska kommer du att erbjudas ett nivåtest på distans.
Sidan uppdaterades: