Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Stadsdirektörens måndagsmöte 15 juni

Dagens möte var Lena Dahlstedts sista måndagsmöte före sommaruppehållet. Ämnena var dagens kommunstyrelsemöte med bland annat ramärende, coronatestning och sommargåva, kommunfullmäktige med ärenden som tertialbokslut och investeringsbeslut, ny hyresmodell, kommunikationsstrategi samt Agenda 2030, spadtag för ny skola och fjärdeplats för Nacka i tidningen Fokus stora kommunranking, ny social- och äldredirektör samt en uppmaning att delta i orienteringstävlingen Friska Nacka. Nästa måndagsmöte hålls den 10 augusti.

Kommunstyrelsemöte 15 juni

Från kommunstyrelsens dagordning togs följande ärenden upp: Ramärendet presenterades av budgetchef Annika Rainer, som konstaterade att vi går in i ett tufft läge nästa år, med ett stort tapp i skatteintäkter. Därför finns inget utrymme för volymökningar, utan ramarna blir i stort sett samma som 2020.

Stabschef Henrik Ahl berättade om coronatestningen, där hittills 1 768 personer testat sig, och totalt 4 000 är anmälda för att testa sig för virus eller antikroppar. Testningen pågår fram till fredag den 26 juni. Det har varit köer som bildats redan före klockan 8. Man har upptäckt personer med pågående smitta. De skickas hem direkt, vilket bör ha bidragit till att minska smittspridningen. Resultat och statistik från provtagningen kommer senare.

Extraärende: Sommargåva till alla anställda som arbetat minst 40 %, alla får en presentcheck med ett värde på 500 kr som gäller på Nackaföretag. Gåvan beslutades genom ett ordförandebeslut av kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau.

Kommunfullmäktigemöte 15 juni

Kommunfullmäktige har totalt 37 ärenden på dagordningen.

Controllerchef Nina Hammargren berättade om tertialbokslutet för första tertialen, samt ärendet om investeringsbeslut. Kommunen har ett gott ekonomiskt resultat för första tertialen, 56 miljoner kronor bättre än budget. Det är främst reavinster, men också goda resultat i nämnderna.

För helåret beräknas resultatet bli 156 miljoner kronor bättre än budget, varav nämnderna står för 21 miljoner kronor. 8 av tio nämnder klarar eller överträffar budget. Investeringar under det första tertialet uppgår till 283 miljoner kronor, och låneskulden uppgår till 1,5 miljarder.

Ny hyresmodell för internhyra presenterades av trafik- och fastighetsdirektör Mats Bohman, som berättade att kommunen går över till ett system med ren kostnadshyra, alltså att hyresgästen betalar utifrån kommunens kostnader för fastigheten, inklusive räntor, amorteringar, uppvärmning etc. Fritidsnämnden får också ansvar för alla idrottslokaler. Totalt sett är ändringen kostnadsneutral. Nya fina förskolor får högre hyra, men det kompenseras genom att rektorsområdet får lägre hyra för äldre skollokaler. Inom rektorsområdena jämnar det ut sig ganska väl.

Lena Dahlstedt nämnde också särskilt två ärenden: Den nya kommunikationsstrategin och Agenda 2030, som båda ska tas upp för beslut.

Nyheter från förra veckan

Första spadtaget för en ny grundskola i Sickla togs i fredags. Det är Jensen Education som ska starta F-9-skola i en tidigare kontorsfastighet. Skolan ska öppna hösten 2021.

Tidningen Fokus placerade Nacka som fjärde bästa kommun i landet att leva och bo i. Det Nacka hade bäst resultat på var demokrati och jämställdhet. Sämsta kategorin var bostäder, det är populärt och därför dyrt att bo i Nacka. De tre bästa kommunerna var Lomma. Täby och Mölndal.

Nyheter denna vecka

Karin Kollberg, ny social- och äldredirektör presenterade sig på sin första arbetsdag i sin nya roll. Hon tycker om att arbeta som chef och med ledarskap och tycker om utmaningar. Politiskt styrd verksamhet gör uppdraget mer komplicerat men också mer angeläget.

Kultur- och fritidsdirektör Anders Mebius berättade om orienteringstävlingen Friska Nacka, där alla kommunens medarbetare har utmanats att delta och får kartan gratis. Hämta ut din karta i stadshusets entré eller i Nacka gymnasium i lokalerna där coronatestningen genomförs. Presentkort finns att vinna.

Koncernledningsmötet denna vecka blir kort. Bland annat ska resultatet av pulsmätningen tas upp. Nästa vecka ska hela vårens arbete utvärderas.

Lena Dahlstedt avslutade med att tacka alla medarbetare för en ovanlig vår, som trots allt gått väldigt bra, och önskade alla en glad midsommar.

Nästa måndagsmöte hålls den 10 augusti 2020.

Sidan uppdaterades: