Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Dagvattenspecialist får utmärkelse för extraordinärt arbete

Agata Wehlin, dagvattenspecialist i Nacka kommun, har fått kommunens utmärkelse för extraordinärt arbete. Agatas arbete har gjort att Nacka fått närmare 60 miljoner kronor från Naturvårdsverket under de senaste tre åren för att rena och ta hand om dagvatten i form av regnbäddar.

Du har fått en utmärkelse för extraordinärt arbete, vad betyder det för dig?

- Det är otroligt kul och motiverande att mitt arbete uppmärksammas på det här sättet. Det visar att jag har gjort ett viktigt och bra jobb som skapar stor nytta för Nacka. Dagvattenfrågan blir allt viktigare och genom utmärkelsen har vi kunnat nå ut och informera fler om dagvatten och nyttan våra planerade åtgärder gör för miljön och klimatet. Jag är väldigt stolt över arbetet vi gör i Nacka och jag hoppas att det kan motivera fler till att söka stadsbidrag som kan göra stor skillnad.

Regnbäddar.jpg

Kan du berätta om ditt arbete?

- Jag jobbar som dagvattenspecialist på enheten för bygg- och anläggning. Mitt främsta uppdrag handlar om att säkerställa att kommunen följer sina egna krav och riktlinjer vad gäller dagvattenhantering och skyfallsavledning när vi planerar och bygger nya gator, parker och torg. I en växande stad behöver vi tänka på den ökade mängden föroreningar och flöden som uppstår när man exploaterar och dessutom behöver anpassa för klimatförändringarna.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

- Jag älskar vatten och det bästa är att få jobba med just vatten! Jag har fantastiska kollegor och chefer som skapar de bästa förutsättningarna för att lyckas, att få vara kreativ och innovativ och få förtroende för det jag gör är otroligt bra. När det behövs kan jag fördjupa mig i frågor som berör föroreningar, nederbörd och klimat för att sedan kunna tillämpa den kunskapen i våra projekt, vilka resulterar i nya, ännu bättre, byggda anläggningar. Om vi lyckas genomföra alla våra planerade dagvattenåtgärder kommer jag känna mig stolt och veta att vi i Nacka har gjort allt vi kan för att få rena sjöar och kustvatten och klimatsäkra för framtiden. Då har vi i alla fall lokalt mildrat effekten av den globala klimatförändringen.

Här kan du läsa mer om regnbäddar.

Här kan du läsa mer om hur Nacka kommun jobbar med dagvattenhantering.

Sidan uppdaterades: