Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Tillfälliga coronaregler upphör 1 oktober

Från och med 1 oktober upphör flera tillfälliga ersättningar som regeringen infört under pandemin.

Ersättning för karens och riskgruppsersättning upphör och regeringen tar även bort undantaget som gällt för läkarintyg. Det innebär att du som är anställd kommer behöva visa läkarintyg för din arbetsgivare dag 8 i sjuklöneperioden och för Försäkringskassan dag 15 när du ansöker om sjukpenning. Detta gäller om din första sjukdag är 1 oktober 2021 eller senare. Det kommer också att krävas intyg från sjuksköterska eller läkare från dag 8 i barnets sjukperiod när du ansöker om ersättning för vab (tillfällig föräldrapenning). Vid ansökan om smittbärarpenning krävs läkarintyg från första dagen.

Den tillfälliga föräldrapenningen vid skolstängning samt förebyggande ersättning för skydd av allvarligt sjukt barn, kopplat till covid-19, kvarstår fram till 21 januari 2022.

Läs mer på Försäkringskassans webbplats.

Sidan uppdaterades: