Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Information till dig som är över 70 år med anledning av Corona

Nacka kommun följer noggrant utvecklingen om det nya coronaviruset och anpassar verksamheten efter Folkhälsomyndighetens bedömningar. För dig som är över 70 år påverkar detta bland annat våra öppna mötesplatser och äldreomsorgens verksamheter.

Nacka kommun följer noggrant utvecklingen om det nya coronaviruset och anpassar verksamheten efter Folkhälsomyndighetens bedömningar. För dig som är över 70 år påverkar detta bland annat våra öppna mötesplatser och äldreomsorgens verksamheter.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år och äldre bör stanna hemma

För att undvika att bli smittad och smitta andra uppmanar Folkhälsomyndigheten dig som är 70 år och äldre att stanna hemma. Du bör låta bli att åka buss och tunnelbana, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Ta istället hjälp av butiker online, anhöriga eller grannar för att handla mat och uträtta ärenden.

  • Flera livsmedelsbutiker och erbjuder möjlighet att handla online. Hemleverans tar för närvarande längre tid (upp till 2 veckor), med hämtning vid butik går det ofta snabbare.
  • Det går även bra att beställa online från flera apotek. För att någon annan person skall kunna utföra apoteksärenden krävs en fullmakt. Du kan läsa mer och skriva ut en fullmakt på
    e-hälsomyndighetens hemsida.
  • Ta hjälp av anhöriga, grannar eller volontärer. Det finns många som vill hjälpa till, ett exempel är Volontär i Nacka
  • Din säkerhet och trygghet är viktig när du får hjälp av utomstående. Det viktigaste rådet är att aldrig lämna ut kort eller koder till okända som erbjuder sig att till exempel handla. Läs mer på polisens hemsida.

Du som inte själv kan handla online eller kan få hjälp av anhöriga och volontärer kan kontakta kommunens biståndshandläggare som kan bevilja hjälp med inköp. Biståndsbedömda veckoinköp genomförs av hemtjänstpersonal en gång i veckan och du betalar avgift för hemtjänst enligt ordinarie taxa.

Kontakta då kommunens växel på 08-718 80 00 eller läs mer på nacka.se/omsorg-stod/senior/hjalp-i-hemmet/

Öppna verksamheterna för äldre håller stängt tills vidare

Nacka kommun har beslutat att tillfälligt stänga de öppna verksamheterna för äldre. Beslutet är fattat utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendation att äldre personer över 70 år inte ska vistas i offentliga miljöer. Vi förstår att det kan kännas väldigt tråkigt men genom att skydda dig själv från sjukdom och även skydda andra från att smittas bidrar du till att avlasta och hjälpa sjukvården.

För mer info om vilka verksamheter som berörs.

Håll ut – det går över

Det kan vara ensamt och tråkigt att vara hemma och att inte vara lika social som vanligt. Men kom ihåg att det är för en begränsad tid. Försök att sysselsätta dig hemifrån med det du tycker är roligt och stimulerande.

Även du som hjälper en närstående kan få stöd från kommunen. Här kan du läsa mer om Nackas anhörigcenter.

Ring Äldrelinjen om du behöver prata med någon - Länk till MIND

Tips och råd för att minska din oro - Länk till Röda Korset

Sidan uppdaterades: