Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Det finns viktig information

Just nu är efterfrågan extra hög på ärenden hos Bygglovsenheten, vilket gör att du kan behöva vänta längre än vanligt på svar och besked från oss.

Mer information

Bussen kommer till Tollare i augusti

Under vintern har Bonava byggt om gator i Tollare för att göra det möjligt för bussarna att köra där. Nu har gatorna testkörts för att säkra att de fungerar för busstrafik.

Torsdagen den 18 mars provkörde bussar de ombyggda gatorna. Provkörningen gick bra och visade att flera smala passager har förbättrats. Samtidigt framkom att ytterligare åtgärder behöver göras. Dessa åtgärder, tillsammans med asfaltering och målning av linjer på gatorna, planeras att utföras i mitten av april.

Ny provkörning i slutet av april

I slutet av april ska en ny provkörning med buss utföras för att säkerställa att gatorna är klara för busstrafik. Under förutsättning att det går bra kommer bussarna att kunna börja rulla i Tollare vid tidtabellsskiftet i augusti.

Det blir en provperiod under ett år för att testa hur det fungerar även under vinterförhållanden.

Här kan du läsa mer om utvecklingen av Tollare.

Busstrafiken i Tollare

Frågor och svar

När kommer busstrafiken igång?

Under förutsättning att testkörningen vecka 17 blir godkänd så kommer bussen att provtrafikera i knappt ett år, mellan augusti 2021 fram till juni 2022.

Vad menar ni med provperiod?

Trots de ombyggnader av gatorna som är gjorda så ser vi en risk att det kan bli svårt för bussarna att trafikera Tollare. Trafikförvaltningen kommer löpande att utvärdera framkomligheten under provperioden för att sedan besluta om permanent trafik. Eventuellt kan fler anpassningsåtgärder behöva göras.

Vilka risker ser ni kan uppstå under provperioden?

Det är svårt att förutsäga hur trafiksituationen kring Tollare torg kommer se ut under rusningstid. Det kan bli trångt i korsningen. Vi ser även en risk att felparkerade bilar vid torget försvårar framkomligheten. Vi ser även risk att det kan bli problem under vintern och därför ska provperioden sträcka sig över vinterhalvåret.

Vilken busslinje blir det?

Det är linjerna 414 och 442X som kommer att gå genom Tollare. 442 och 454 förblir oförändrade och kommer fortsatt att trafikera som i dagsläget.

Varför har gatorna blivit för smala i Tollare?

Det finns flera olika regelverk som är styrande vid gatuprojektering. Till vissa delar finns motstridigheter i de olika regelverken. Ett viktigt ledord för Tollarevägen är småstadskänsla och ambitionen har varit att projektera ett gatunät i en skala som är anpassad efter byggnaderna. Med facit i hand har både Bonava och Nacka kommun tolkat regelverket för snävt och därmed underskattat behovet av mötesutrymme för bussar.

Vad händer nu?

Vecka 11 gjordes en testkörning med tre bussar. Den resulterade i ett fåtal anmärkningar från Trafikförvaltningen som Nacka kommun och Bonava kommer att åtgärda under vecka 15-16. En ny testkörning är planerad till vecka 17.

Sidan uppdaterades: