Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Grönt ljus för Sickla stationshus

Sickla får ett nytt landmärke med plats för möten, arbetsplatser och entré till den kommande tunnelbanan. Arbetet med Sickla stationshus kan fortsätta då detaljplanen nu vunnit laga kraft och 2024 beräknas byggnaden vara klar.

Sicklas nya stationshus blir en ny knutpunkt och med sina 23 våningar ett nytt landmärke i Sickla. Fasadens kopparröda varma toner blir en modern tolkning av Sicklas äldre industriarkitektur i rött tegel. Det industrihistoriska arvet sätter sin prägel på Sickla och här finns en blandning av gammalt som möter nytt.

Entré till T-bana, kontor, handel och service

Byggnaden blir granne med Tvärbanan och Saltsjöbanan, mitt i Sickla köpkvarter. Bottenplanet kommer att erbjuda plats för tunnelbanans entré och vänthall samt handel och service. Högre upp i huset planeras för kontor med cirka 550 arbetsplatser, gröna terrasser, konferenslokaler och restaurang med utsikt över Nacka och Stockholm.

- Vi välkomnar Sickla stationshus som blir en uppskattad mötesplats i Sickla, där nya möjligheter och mycket service kommer finnas för alla som bor, arbetar och reser i området. Jag ser fram emot en ny värdefull knutpunkt i Sickla med fler arbetsplatser och en mycket spännande arkitektur, säger Katarina Wåhlin Alm, stadsutvecklingsdirektör i Nacka kommun.

Det nya stationshuset byggs av fastighetsbolaget Atrium Ljungberg som vill skapa en inbjudande och trygg miljö för de som bor, jobbar och besöker området.

Viktig knutpunkt som förenklar för resande

Platsen kommer att utvecklas till en viktig knutpunkt för kollektivtrafiken i Nacka och Sickla. Den nya stationsbyggnaden möjliggör mer liv och rörelse på platsen under en stor del av dygnets timmar. Utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka pågår för fullt och när den är klar finns det ännu större möjligheter att resa med kollektivtrafiken på det sätt som passar bäst.

Arbetet med att förverkliga huset kan fortsätta

Kommunfullmäktige antog detaljplanen för Sickla stationshus i december 2020. Detaljplanen blev överklagad till Mark- och miljödomstolen samt till Mark- och miljööverdomstolen. Överklagan har avslagits av domstolen. Detaljplanen som nu vunnit laga kraft innebär att det arbete som påbörjats för tunnelbaneutbyggnaden enligt en äldre detaljplan nu kan fortsätta med en högre entrébyggnad för Sickla station.

Läs mer om Sickla stationshus

Mer information om projektet finns här.

Vad händer i Sickla?

Läs mer vad som händer i Sickla. Här växer nya bostäder, arbetsplatser och trivsamma mötesplatser för rekreation, kultur och idrott fram. Samtidigt är det nära till naturen och vattnet.

Sickla stationhus fotomontage_670_20211206.jpg

Fotomontage: Framtida Sickla stationshus i Sickla.

Visionsbild Sickla stationshus_670_20211206.jpg

Visionsbild: Entréer i gatuplan. Illustration: Kanozi arkitekter.

Sidan uppdaterades: