Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Håll hunden kopplad - för er och andras säkerhet

När dagarna blir längre och våren närmar sig är det härligt att ge sig ut på långpromenad med hunden. Men du tänker väl på att alltid använda koppel och att plocka upp efter hunden?

Våren är på väg och många hundägare njuter av promenader med sina fyrbenta familjemedlemmar. Men ju fler som är ute med sin hund desto viktigare är det att vi alla hjälps åt och tänker på vår egen och andras säkerhet, genom att alltid använda koppel, plocka upp efter hunden och gärna träna sin hund.

Koppel på även ute i skogen

På allmän plats ska din hund alltid ha koppel, för din egen, din hunds och andra djur och människors säkerhet. Det gäller även när ni är ute i naturen. Perioden mars till augusti är extra känslig, eftersom det är då de vilda djuren får ungar.

Din hund är kanske väldigt snäll och väluppfostrad, men det finns alltid en risk att ett möte mellan en kopplad och en okopplad, eller två okopplade hundar slutar illa. Du har ansvar för din hund och kopplet ger dig en chans att kunna ingripa i tid. Det finns olika typer av koppel som ger hunden möjlighet att springa lite friare när ni är ute. Prova dig fram till det som passar dig och din hund bäst.

På hundrastgården kan ni leka fritt

Besök också gärna någon av våra hundrastgårdar! Där får hunden springa fritt tillsammans med andra hundar och du kan passa på att träna och leka med den utan koppel. Flera av hundrastgårdarna i Nacka passar bra för till exempel agilityträning. Här kan du hitta en hundrastgård nära dig

Plocka alltid upp efter hunden

Att plocka upp de högar hunden lämnar efter sig är kanske inte så roligt. Men visste du att det är olagligt att lämna hundbajs efter sig, även i naturen? Genom att plocka upp efter din hund undviker du inte bara böter och bidrar till trivsel för dig själv och andra. Hundars avföring kan dessutom sprida smitta. Att lämna påsarna på marken är förstås inte heller tillåtet. Även om påsen är komposterbar ska den alltid läggas i en papperskorg, eller tas med hem.

Träna din hund

Om du blir medlem i en hundklubb eller går en kurs kan du få hjälp att träna hunden på ett roligt och effektivt sätt. Tillsammans lär ni er hur ni kan samspela och du blir bättre på att kontrollera hunden i olika situationer. Hunden blir tryggare när den förstår vad som förväntas av den. Om du någon gång behöver låta någon annan ta hand om hunden, är det också bra om den är tränad och van att till exempel gå lugnt och inte dra i kopplet. Det finns flera olika klubbar och föreningar med verksamhet i och i närheten av Nacka.

Läs mer om hundar i naturen här

Sidan uppdaterades: