Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Vilma hjälper Nackabor att förverkliga sina idéer

Nacka kommuns innovation- och entreprenörsrådgivning vänder sig till Nackabor som är företagare eller bara har en idé som de vill förverkliga, och behöver en extra skjuts i sitt entreprenörskap. Projekten ”Eat for Change” och ”Petit Plaisir” är exempel på framgångsrika verksamheter som har tagit del av kommunens rådgivning. Vilma Mori Aguilar är mångårig rådgivare på Nacka kommun och stöttar nya och blivande företagare att förverkliga just sin idé.

Hej Vilma, berätta om innovations- och entreprenörsrådgivningen – vad är det?

Vi främjar och stödjer framväxten av nya idéer och nya sätt att göra saker på. Idéer och innovation är grunden till all utveckling i samhället. Genom att erbjuda kunskap, vägledning och resurser hjälper jag innovatörer eller entreprenörer, som befinner sig på olika stadier av sitt företagande, att navigera i deras utmaningar. Det finns olika sätt och olika metoder för att hitta rätt nästa steg och väg framåt, så mitt jobb handlar om att sätta första stenen i rullning för att lotsa vidare Nackabor som känner att de behöver en extra push i att driva verksamhet och uppnå framgång.

Vilka är det som brukar ta del av rådgivningen?

Det är olika såklart. Mest är det helt vanliga människor utan tidigare kunskap om entreprenörskap men som har funderat på innovativa idéer som de vill förverkliga. De flesta har tagit de första stegen på sin resa men en del står precis vid startlinjen och har kanske inte ens beslutat sig för om de vill starta företag eller inte. Då börjar rådgivningen precis där de befinner sig och genom att titta på om deras idé är genomförbar eller inte.

Behöver man ha en idé som kan förändra världen?

Nej, absolut inte. Det finns olika sorters innovation. Det finns idéer som kan att förändra hela världen, till exempel cancervaccin. Sen finns det andra kreativa idéer som genererar en ny lösning på ett problem som redan finns – något som kan användas på ett nytt och annorlunda sätt.

Vad gör man då med sin idé?

Du behöver hitta rätt målgrupper – vilka ska ha nytta av din idé? Du behöver titta på hur marknaden ser ut, och skissa vidare på idén, kanske vidareutveckla och skaffa fram en prototyp. Mitt jobb handlar om att utgå från vad du behöver göra utifrån målgruppens behov, att se vart du befinner dig just nu och hjälpa dig vidare. Här finns det många olika sätt att komma framåt, bland annat med hjälp av vidareutbildningar och workshops. Jag har ett brett nätverk av samarbeten med Almi, Nyföretagarcentrum, KTH Innovation, Stockholms universitet och många fler.

Vilma Mori Auguilar

Hur går rådgivningen till?

Du bokar in en individuell tid med mig eller kommer på ett drop-in-tillfälle, via Nacka.se. Jag har både individuell- och grupprådgivning i workshopform, beroende på vilka som vill ha hjälp. Grupprådgivningarna har särskilda teman, till exempel hur jag startar ett företag, företagsjuridik, strategiska vägar framåt, hur man skapar en plattform för att bygga och utöka sitt nätverk. Just att utöka sitt nätverk kan leda till möjliga partnerskap, samarbetsmöjligheter och nya kontakter inom branschen.

De individuella mötena är helt inriktade på min klients utmaning. Vid första mötet gör vi en kartläggning av vilka behov som finns och sedan träffas vi fem gånger där klienten får hemuppgifter att jobba med mellan mötena. Det kan handla om entreprenörer som har en nystartad verksamhet, eller redan har en etablerad verksamhet, men behöver en väldigt specifik hjälp. Det kan också handla om dem som bara har en dröm och inte vet hur de ska gå till väga för att förverkliga den.

I både den individuella rådgivningen och grupprådgivningen gäller det att skapa en balans mellan teoretisk kunskap och praktiska övningar för att engagera deltagarna och främja verklig inlärning och praktisk tillämpning av det som är innovation och entreprenörskap.

Har du några goda exempel på verksamheter som har tagit del av din rådgivning?

Ja visst, det finns verkligen fantastiska kreatörer i Nacka! Jag kan nämna projektet ”Eat for Change” som skapades 2017 i syftet att koppla ihop matens klimatpåverkan med socialt utanförskap, och kakdesignföretaget ”Petite Plaisir” startade 2020 har sedan starten deltagit i flera entreprenörsprogram. Under hösten 2022 skapades företaget Yalp UF av fyra ungdomar från Nacka gymnasium utifrån en vision av att bidra till umgänge, gemenskap och minskad skärmtid. De skapat sällskapsspelet Satsa eller Safea för att bidra till utbildning, umgänge och underhållning.

Vilmas bästa tips för att bli en bättre innovatör och entreprenör

Träffa dina kunder och lär känna dem som människor, inte kunder

På så sätt kan du testa att din idé är unik och löser kunders utmaningar/behov.

Djupdyk i kundperspektivet för att hitta unika nycklar som utmanar branschen

Genomför kundintervjuer och analysera svaren för att få kundinsikter utöver det vanliga. Upprepa denna process tills du har finslipat resultatet. Till slut har du djupa kundinsikter som är värda att ta vidare till utveckling. Var beredd att anpassa din affärsplan och strategi baserat på resultatet för att förbättra dina chanser till framgång.

Bilda ett flexibelt team som kan hantera nyckelfunktioner i din verksamhet

Din verksamhet är ingenting utan människorna bakom den. När du ska skapa ditt team finns det därför en hel del att tänka på.

Var snabbfotad och låt kunderna fatta besluten åt dig

Vänta inte för länge på att ta nästa steg. För att utmana och förändra din bransch behöver du ta steget från tanke till handling.

Fortsätt att lära och utvecklas

Entreprenörskap är en ständig läroprocess.

Vill du veta mer?

Här finns mer information Innovation- och entreprenörsrådgivning | Nacka kommun

Välkommen på innovations-och entreprenörsrådgivning på tisdagar klockan 10.00-15.00 i Fisksätra Folkets hus, Fisksätravägen 18. Eller boka ett möte med rådgivare Vilma Mori Aguilar i Stadshuset vilma.mori@nacka.se

Sidan uppdaterades: