Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Blir det fler konflikter hemma än vanligt?

Fler föräldrar och barn vänder sig nu till Familjemottagningen i Nacka för stöd och hjälp än innan pandemin. Karin Hidestrand är verksamhetschef för mottagningen och berättar om vad de kan hjälpa till med. Hon delar också med sig av sina bästa tips för en så konfliktfri hemmiljö som möjligt.

Karin_H.jpg- I början av pandemin var läget ganska stabilt, men nu ser vi att fler söker hjälp för att det blir konflikter hemma. Många arbetar ju hemifrån, semesterplanerna blev troligtvis inte som det var tänkt och barnen kanske inte får träffa sina kompisar eller mor- och farföräldrar. Jag kan förstå att det leder till att vi börjar ”gå varandra på nerverna”, säger Karin.

Till Familjemottagningen kan både föräldrar och barn vända sig för stöd och hjälp.

- Vi erbjuder familjer samtalsträffar men kan också träffa barn och ungdomar för egna samtal om föräldrarna godkänner det. Samtalsträffarna kan ske genom fysiska möten, telefonmöte eller via Skype. Dessutom har vi startat upp en barntelefon och en barnchatt. Hit kan barn och ungdomar under 20 år vända sig om de behöver prata med en vuxen. Vi tar emot alla frågor, stora som små!

Karins tips till föräldrar som är hemma mer än vanligt

  • Säkerställ att du som förälder mår så bra som möjligt. Då finns det större möjlighet att bevara ditt lugn i relationen med barnen. Härbärgera eventuell oro.
  • Försök att i största möjliga mån hålla kvar dina vardagsrutiner som sömn, mattider, förskola/skola och fysisk aktivitet.
  • Koncentrera dig på det som fungerar i familjen och gör mer av det. Uppmärksamma de goda stunderna ni har tillsammans.
  • Välj dina strider och trappa inte upp konflikter med barnen just nu.
  • Sänk kraven på dina egna och barnens prestation under denna speciella tid.

Här kan du läsa mer om Familjemottagningen och hur du kommer i kontakt med dem.

Sidan uppdaterades: