Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Snart blir det möjligt att skapa sin egen lägenhet i Ältadalen

Byggemenskap är en boendeform där de boende själva får bestämma hur deras bostad ska se ut vilket även ger dem en möjlighet att påverka priset.

Det var den 2 mars 2020 som Nacka kommun beslutade att en fastighet i Ältadalen ska säljas till Equator fastighetsutveckling AB. Företaget planerar att skapa en byggemenskap för 10–12 bostäder/lägenheter.

— Att utveckla egenproducerade bostäder genom byggemenskap ligger helt i linje med Nacka kommuns vision om öppenhet och mångfald. Vi tror att detta kan leda till ett intressantare och mer varierat stadsbyggande som främjar boende för alla, säger stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm.

Byggemenskap Ältadalen.jpgVisionsbilden visar hur fasaden kan komma att se ut.
Arkitekt: Equator Stockholm

Boendeformen innebär att de boende själva får möjlighet att utforma sin bostad. De bestämmer storlek och planlösning på sin bostad och tillsammans med sina grannar beslutar de över de allmänna ytornas storlek och funktion. Grundtanken är att de boende betalar den faktiska byggkostnaden efter de val de gjort och inte ett pris som styrs av marknaden. Detta skapar en möjlighet att påverka priset av bostaden.

Planerad byggstart är våren 2021.

Sidan uppdaterades: