Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor (t.ex. trafik, buller, dagvatten).
Ett planprogram föregår detaljplaneringen och ger en samlad bild av kommunens mål för utvecklingen av ett större område. Programmet är vägledande för kommande planeringen, men inte juridiskt bindande.
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Exploateringsavtal tecknas, som reglerar hur kostnaderna för utbyggnaden fördelas.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering tillsammans med exploatören ingår i förberedelserna.
Byggherren (exploatören) söker bygglov och kan sedan börja bygga enligt den nya detaljplanen.
Mellan den 28 april - 9 juni 2020 fanns planförslaget uppsatt i Nacka stadshus för granskning. Det fanns även tillgängligt på biblioteken i Nacka Forum, Fisksätra och Saltsjöbaden under de tider biblioteken har
Detaljplanen berör området kring Morningside Marina. Merparten av fastigheterna inom området är privatägda men även viss kommunal mark berörs. Aktuellt planområde omfattar de privatägda fastigheterna Erstavik 25:1, 25:38 och de kommunalägda fastigheterna Erstavik 25:7 och 25:15.
Fastigheterna används idag dels som båtmarina dels av företag som är kopplade till det marina livet. Den befintliga marinan i vattnet planeras att finnas kvar. Strandskydd föreslås bli upphävt inom kvartersmark samt inom de delar av vattenområden som betecknats med WB och WV. Kommunens bedömning är att planförslaget inte innebär en betydande miljöpåverkan.
Detaljplaneförslaget var under september 2017 ute på en första granskning. Under granskningsperiod 1 inkom 19 yttranden.
De huvudsakliga synpunkterna gällde strandskydd, höjden på byggnaderna, trafiksituationen på Saltsjöbadsvägen, grundläggning av husen, risksituationen från Saltsjöbanan, Marinans framtid, bullersituationen, bristande information om exploateringsavtalet och att planen anses strida mot översiktsplanen.
Som ett resultat av inkomna yttranden under granskningsperiod 1 har kompletteringar i planhandlingarna gjorts.
Eventuella frågor om planförslaget ställs till planarkitekter Anine Rondén på telefonnummer 08-718 95 44 eller via e-post anine.ronden@nacka.se eller till
Tim Kahlbom på telefonnummer 08-718 79 34 eller via e-post tim.kahlbom@nacka.se
Eventuella frågor om utbyggnad och genomförande ställs till projektledare Eva Olsson på telefonnummer 08-718 77 78 eller via e-post till eva.olsson@nacka.se
Planförslaget föreslår fem flerbostadshus längs Duvnäsvikens södra sida, cirka 800 meter öster om Saltsjö-Duvnäs station. Sammanlagt handlar det om cirka 40 lägenheter i tre våningar samt verksamhetslokaler i en suterrängvåning i nivå med kajplan. Kommunens bedömning är att planförslaget inte innebär en betydande miljöpåverkan.
Duvnäs Fastighets AB är byggherre och står för kostnaderna för hela utbyggnaden, inklusive allmänna anläggningar (nya vägar, vatten- och avloppsnät, offentlig parkmark med mera).
Kommunen bekostar utbyggnaden av vatten och avlopp i Saltsjöbadsvägen. Detta finansieras till viss del via anläggningsavgifterna som berörda fastigheter ska betala.
Merparten av fastigheterna i området är privatägda, men även viss kommunal mark berörs. Planområdet omfattar de privatägda fastigheterna Erstavik 25:1, 25:38 och de kommunalägda fastigheterna Erstavik 25:7 och 25:15.
Detaljplaneförslaget var under februari och mars 2015 ute på samråd. Under samrådet inkom cirka 30 yttranden. De huvudsakliga synpunkterna rörde trafiken på Saltsjöbadsvägen, buller från trafik och Saltsjöbanan samt den föreslagna bebyggelsens gestaltning och volym samt strandskydd. Som ett resultat av inkomna yttranden under samrådet och nytillkommen information gjordes vissa kompletteringar i planhandlingarna.
Från den 5 september till den 26 september 2017 var planförslaget utställt för granskning i Nacka Stadshus, på biblioteken i Nacka Forum, Fisksätra och Saltsjöbaden. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har därefter tillstyrkt det färdiga planförslaget.
Det blå område där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och navigera i kartan. Använd musen eller "+" och "-".
Sidan uppdaterades: