Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nya råd för egenfångad fisk i Sicklasjön

Stockholms stad har beslutat att rekommendera den som fångar egen fisk att inte äta fisk från ett antal vatten, däribland Sicklasjön, mer än 2-3 gånger per år. Rådet beror på risk för höga halter av PFAS-ämnen i fisken.

I flera av Stockholms vattendrag har nivåer som överskrider EU:s nya riktvärden för PFOS mätts upp i fisk. Därför går Stockholms stad nu ut med rådet att inte äta fisk från ett antal av Stockholms insjöar mer än 2-3 gånger per år. En av sjöarna som nämns i råden är Sicklasjön, som ligger mellan Stockholm och Nacka.

Rådet: Högst 2-3 gånger per år

– Alldeles intill Sicklasjön ligger Järlasjön och både vatten och fisk rör sig hela tiden mellan de båda sjöarna. Därför kan det vara klokt att tills vidare vara försiktig med att äta fisk både från Sicklasjön och Järlasjön mer än 2-3 gånger per år, säger Per Enarsson, chef för miljöenheten på Nacka kommun.

Stockholms stad avråder helt från att äta fisk från Magelungen. För Brunnsviken, Ulvsundasjön, Riddarfjärden, Årstaviken, Görväln, Drevviken, Flaten, Trekanten och Sicklasjön rekommenderas allmänheten att inte äta egenfångad fisk oftare än 2-3 gånger per år.

Detta råd motsvarar den nationella rekommendation som Livsmedelsverket ger för barn upp till 18 år, den som vill bli gravid i framtiden, gravida och ammande när det gäller fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB, exempelvis strömming och Östersjölax.

Inget förbud mot att fiska

De särskilda kostråden innebär inte att det är förbjudet att fiska eller äta fisken från berörda sjöar.

Här finns mer information om PFOS i fisk och om de nya råden: https://miljobarometern.stockholm.se/vatten/kemisk-status-och-miljogifter/miljogifter-i-fisk/pfos-i-fisk/%C3%A4ltasj%C3%B6n/

Sidan uppdaterades: