Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Det går inte att signera en Abou e-tjänst på mobilen med BankID/Mobilt BankID Felsökning pågår.

Läs mer...

Paljetter lyser upp Fidrabron i Fisksätra

Nu lyser och glimmar det på Fidrabron i Fisksätra. Det är en ljusinstallation med paljetter som reflekterar ljuset och sprider det över gång- och cykelbanan och Gröna dalen som bron korsar.

Under årets ljusaste dagar monterades ett nät med 1008 paljetter upp på en av bropelarna på den undre våningen av Fidrabron i Fisksätra. Tillsammans med tre rostfria spegelplåtar på de övriga pelarna reflekterar paljetterna ljuset och skapar en skimrande, rörlig installation av ljus.

– Det här är en permanent installation som ska bidra med ljus året om på en plats som tidigare var ganska mörk, berättar Marika Andersson, belysningsingenjör och ansvarig för projektet.

Magiskt ljus som skapar trygghet

Paljetterna och spegelplåtarna kan ses både nerifrån Gröna dalen och uppe på gång- och cykelbron. Samtidigt som installationen sattes upp har kommunen också förstärkt belysningen för gående och cyklister, för att öka trygghet och säkerhet för alla som färdas på bron.

– Effektbelysningen tänds samtidigt som den vanliga gatubelysningen på kvällarna, när mörkret faller. Men paljetterna fångar också upp det naturliga ljuset på dagen. Eftersom paljetterna rör sig i vinden skapas ett milt och välkomnande skimmer som ger en nästan magisk känsla och en vacker kontrast till grönskan under och vid sidan av bron, säger Marika Andersson.

Fidrabron_artikelbild 1.jpg

Fakta om installationen

En av brons fyra pelare har klätts in med ett 4,5 meter högt nät med 1008 paljetter. Samtidigt med gatubelysningen tänds även effektbelysningen som är riktad mot paljetterna. Varje paljett är 100 mm stor. På de tre övriga pelarna sitter rostfria spegelplåtar, som reflekterar ljuset en gång till och skapar ett rum av ljus på bron.

Kommunen är samfinansiär inom projektet med ljusdesigners från Paloma Design Studio AB.

Fler trivsamma miljöer när Nacka utvecklas som mest

Ljusinstallationen på Fidrabron ingår i projektet Trivsel och tillgänglighet, som initierats av Natur- och trafiknämnden i Nacka kommun. Syftet är att ge Nackaborna fler trivsamma och attraktiva miljöer när Nacka växer och utvecklas som mest.

Bland annat har vi skapat en ny pumptrack på toppen av Fregattbacken i Bo och satt ut sittbänkar längs med gångvägen till Velamsund. Under vintern lyser effektbelysning upp i mörkret på fem olika platser i kommunen. Två stycken pop-up-lekplatser i centrala lägen har byggts och vi har anlagt en naturhinderbana för barn i Nyckelviken. Det blir också en upprustning av herrgårdsparken i Velamsund samt flera nya blomsterplanteringar runt om i kommunen.
Läs mer om projektet Trivsel och tillgänglighet här

Sidan uppdaterades: