Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Glädje på hjul

På Danvikshem förenar cykeln medarbetare och boende. Det handlar om framtidsfrågor som miljö, livsstil och framkomlighet. Men också om stunder av skratt och glädje i nuet.

Att besöka Danvikshem är både imponerande och rofyllt. Skrönor bland Stockholmsguiderna gör gällande att en utländsk flotta firade av salut från Saltsjön i tron att byggnaden var det kungliga slottet. Ibland är flottan engelsk, ibland rysk. Oavsett sanningshalten i den historien är Danvikshem storslaget. Den högt belägna och avgränsade borggården är en tidlös oas på en plats där den omgivande siluetten radikalt har förändrats sedan Danvikshem stod färdigt för 100 år sedan. Runtom den bruna tegelbyggnaden är det idag tätt mellan lyftkranar och byggtransporter när Västra Sicklaön bebyggs och förtätas.

Naturlig roll

På Danvikshem har cykeln sedan många år en naturlig roll. Idag är äldreboendet en av Nackas åtta cykelvänliga arbetsplatser.

- Från början köpte vi cyklarna för att bli miljödiplomerade. Sedan utvecklades det till att också bli en hälsosatsning. Och nu ser vi att cykeln har blivit ett smidigare och snabbare alternativ än bilen när parkeringsplatserna blir färre, säger enhetschef Irene Gidlund.

Enkelt

Det ska vara enkelt att cykla. Idag har medarbetarna tillgång till en populär elcykel och flera vanliga cyklar. Dessa används både för resor till och från jobbet samt för kortare tjänsteärenden. Irene Gidlund hoppas att de snart kommer att bygga ett cykelgarage, något som kommer underlätta för dem att ta cykeln även vintertid.

Dubbeltramp

Plötsligt bryts eftermiddagsfriden av en sidebysidecykel som zickzackar sig fram mellan trädgårdsmöbler och lövträd. Det är Berit Barö, 96 år, som trampar förbi på den dubbelbemannade rehabcykeln tillsammans med undersköterskan Sandra. För det är inte bara medarbetarna som cyklar. Sommartid kan också de boende ta sig en tur runt borggården och den närmaste omgivningen.

- Det är skönt att vara utomhus. Under många år jobbade jag i skolans värld så jag är van vid att röra på mig. Ett tag var jag lite för dålig för att kunna cykla, men nu blir det en tur ett par gånger i veckan, säger Berit Barö, samtidigt som hon får hjälp av sadeln så att Sandra kan ta en tur med nästa boende.

För Berit handlar cyklandet både om välbefinnande och om att upprätthålla fysiska förmågor. Hon har också fått tillbaka en hel del av styrkan i benen som hon förlorade under den långa sjukhusvistelsen för några månader sedan.

Ökat välmående

Enhetschef Isabella Grigoriou ser många fördelar för de äldre. De tränar muskelstyrkan och får dagsljus vilket ger ökat välmående. När rehabcykeln snirklar förbi är den också en källa till glädje, skratt och gemenskap.

- Flera av de boende har förlorat funktioner och ungefär hälften har en demenssjukdom. Men cykling funkar för väldigt många. Minnet av cykelupplevelsen sitter djupt hos oss. Att se någon cykla och att åter sätta sig på sadeln väcker positiva känslor till liv. Det leder också till samtal och gemenskap när någon, som kanske varit tyst länge, plötsligt börjar tala om hur det var att cykla i Småland som barn, säger Isabella Grigoriou.

Läs mer här om hur din arbetsplats kan bli cykelvänlig

Sidan uppdaterades: