Buss 448 från Slussen går fram till Kummelnäs. Från hållplatsen är det en promenad på ca 500 m västerut för att nå reservatet.
Parkering: Om du kommer med bil så finns det en parkering vid Lövbergavägen i reservatets sydöstra del
Areal: 22 ha
Areal vatten: 11 ha
Förvaltas av: Nacka kommun
Markägare: Nacka kommun
Föreskrifter och skötselplan för Gärdesudden naturreservat (PDF-dokument, 6,6 MB)
Reservatet Gärdesudden, även kallad Hundudden, hittar du i förlängningen av Frans Mobergs väg mellan Kummelnäsviken och Lövbergaviken i Saltsjö-Boo.
På promenaden från båtuppläggningen till Klippudden hittar du flera härliga utkiksplatser.
Boo Miljö- och Naturvänner håller ängen ovanför båtklubben öppen genom slåtter varje år. Här växer blommor som jungfrulin, vit fetknopp, johannesört, gråfibbla m.m. Strax intill båtklubbens brygga finns en fin liten badplats.
På de högst belägna delarna med hällmarker växer knotiga småtallar och i sluttningarna ner mot stranden tar tall- och lövblandskog vid. Längs den södra stranden finns flera platser som lämpar sig väl för bad, men någon annordnad badplats finns inte.
Reservatet har en lång och spännande historia. Reservatets tallskog och ädellövsträd har höga naturvärden. I resrvatet lever den utrotningshotade insektsarten djärgstriten Mocydiopsis parvicauda som har sitt enda kända hem på ängen i Gärdesudden.
Här kan du fördjupa dig i information om Gärdesuddens natur och kultur
Som besökare i området måste du följa de föreskrifter som gäller för allmänheten. Några viktiga allmänna punkter innebär att det inte är tillåtet att:
Naturreservat har särskilda bestämmelser om skydd och skötsel. Vilken skötsel och föreskrifter som gäller varierar mellan olika reservat, bland annat beroende på områdets karaktär och vilka naturvärden man vill skydda.
Här kan du läsa vad som gäller angående skötsel och föreskrifter för Gärdesudden
Om du vill göra något i våra naturreservat som inte är tillåtet enligt föreskrifterna behöver du söka dispens. Det ges endast undantagsvis och bara om det man vill göra inte står i strid med syftet med naturreservatet. Exempelvis kan inte dispens ges för sådant som förstör värdefulla naturmiljöer som reservatet är tänkt att skydda. Det ska också finnas ett särskilt skäl för dispens, exempelvis att anläggningen underlättar för det rörliga friluftslivet.
Vid handläggningen av dispensansökan görs en avvägning mellan intresset för att få utföra åtgärden och de miljö- och friluftsintressen som reservatet ska skydda. Det är viktigt att du som ansöker om dispens är medveten om att det kan finnas villkor som måste uppfyllas. För att få dispens behöver du bland annat kompensera för den skada på naturvärden eller friluftslivet som uppstår när du utför din åtgärd, genom att göra något bra för naturen inom reservatet.
Hämta blankett för ansökan om dispens (PDF-dokument, 122 kB)
Sidan uppdaterades: