Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Brand nära Lilla Nyckelviken på tisdag kväll

På eftermiddagen den 13 juni uppstod en skogsbrand nära Lilla Nyckelviken. Just nu är det extremt torrt i markerna och brandförsvaret manar till stor försiktighet.

Foto: Heléne Eliasson Carlson

Vid 16-tiden på tisdagen fick Södertörns brandförsvarsförbund larm om att brandrök hade siktats från Fjäderholmarna. Det var ett cirka 40 gånger 40 meter stort område mellan Lilla Nyckelviken och Kulberget som brann och släckningsarbetet pågick fram till 23-tiden på kvällen. Ingen person fanns på platsen när räddningstjänsten kom dit och orsaken till branden är okänd.

– Vi var tillbaka i förmiddags och tittade till platsen och återkommer även i eftermiddag, berättar Mathias Wikland, som är vakthavande befäl på Södertörns brandförbund. Han fortsätter:

-– Det är extremt torrt i skog och mark och vi har flera pågående händelser att hantera. Det är en väldig belastning på brandförsvaret i hela regionen.

Tidig torka ger ovanligt stor brandrisk

Torkan har kommit tidigare än på många år och väderprognosen visar på fortsatt varmt och torrt väder. Därför måste alla som är ute i skog och mark, men även i parkerna, tänka sig för och avstå från all form av eldning och grillning.

– Vi vill verkligen mana till försiktighet och att följa de regler som gäller. Chansa inte! Den som är oaktsam och startar en brand som skadar någons egendom kan dessutom ställas till ansvar, påpekar Mathias Wikland

Oersättliga kulturvärden kan förstöras

– Den här incidenten påminner om hur förfärligt det vore om någon av våra oersättliga kulturhistoriska miljöer skulle brinna ner och berövas Nackaborna. Därför är det oerhört viktigt att vi alla hjälps åt och tar det försiktigt nu när det är så torrt i markerna, kommenterar Peter Zethraeus, ordförande i natur-och trafiknämnden i Nacka.

Sidan uppdaterades: