Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nackas miljöpris 2020

Teknikföretaget Svenska Rotormaskiner och Sofia Good, kock på Optimus förskola, tilldelas Nacka kommuns miljöpris 2020. Idag delas priset ut vid en digital ceremoni vid kommunstyrelsens möte.

Vinnare miljöpris2020.jpg

Motiveringen för Svenska Rotormaskiner lyder:

Svenska Rotormaskiner får Nackas miljöpris för sitt arbete med utveckling av innovativ teknik, bland annat inom området vätgasteknik. Vätgas ses i framtiden kunna ersätta fossila bränslen inom industrin, flyget, lastbilstransport och kraftvärmesektorn. Dessutom kan den användas för att lagra el från sol- och vindkraft. Många av Svenska Rotormaskiners produkter är kopplade till det senaste inom vätgasteknik och energisparande värmeväxling.

Nackaföretaget Svenska Rotormaskiner ger inte bara möjlighet för Nacka att minska sin klimatpåverkan utan genom sina produkter för en global marknad generera lägre utsläpp från olika verksamheter och enskilda företag globalt.

Motiveringen för Sofia Good, kock på Optimus förskola lyder:

Sofia Good får Nackas miljöpris för sitt arbete med miljösmart och hälsosam mat i förskolan. I snitt lagar Sofia Good mat som är drygt 70% ekologisk och med 0,96 kg Co2 per kg livsmedel, vilket är väl i linje med och till och med högre ambition än Nacka kommuns egna miljömål. Måltiderna på Optimus förskola bidrar till barnens förståelse för den egna livsstilens betydelse för miljön.

Att lägga grund för miljösmarta och hälsosamma matvanor i förskolan är mycket viktigt då dessa vanor kan följa med hela livet och samtidigt ha en positiv påverkan på barnens familjer. På så sätt är de måltider som serveras till våra yngre medborgare i Nacka en del av lösningen till de miljöutmaningar och klimatpåverkan som maten medför. Därutöver visar och inspirerar Sofia via sitt Instagramkonto hur vackert och lockande växtbaserade måltider kan se ut.

Varför ett Miljöpris?

Syftet med priset är att uppmuntra betydelsefulla insatser som bidrar till att uppfylla något av Nacka kommuns lokala miljömål. Kommunstyrelsens miljöutskott i Nacka utser pristagarna bland de nominerade kandidaterna.

Nacka kommun har delat ut Miljöpriset sedan 2016. Det delas ut till såväl offentlig verksamhet som till enskilda personer, föreningar och företag som har gjort goda insatser för miljön. Förra året tilldelades Martin Hedberg och Kummelnäs förskola Nacka kommuns miljöpris. Prissumman är 10 000 kronor.

Läs mer om Nackas miljömål här.

Sidan uppdaterades: