Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Januari

Lyckad satsning på mobil kretsloppscentral rullar vidare

Till de mobila kretsloppscentralerna kan Nackabor utan bil lämna farligt avfall, mindre mängder grovavfall, elavfall, återbruk och textil. År 2022 utökades konceptet med Mobil KLC Maxi där man även kan fynda prylar, leksaker och böcker gratis i en fyndhörna. Utvärderingar visar att konceptet är uppskattat och nu utökas årets turlista.

Konceptet med en rullande kretsloppscentral har funnits sedan 2017 men utökades under 2022 med Mobil KLC Maxi där en eventcontainer med fyndhörna ingår. Under 2022 gjorde de mobila kretsloppscentralerna 56 stopp på 20 platser runt om i Nacka. Cirka 18,4 ton avfall och återbruk från över 2 500 besökare togs emot.

- De mobila kretsloppscentralerna underlättar för Nackabor att lämna avfall utan att behöva använda bilen. Varje besökare innebär en biltransport mindre till våra stationära kretsloppscentraler. En vinst för både miljön och Nackaborna, säger Jan Setréus, avfallschef på Nacka vatten och avfall.

Över 1000 prylar, såsom leksaker, böcker och husgeråd, uppskattas ha fått nya ägare genom Mobil KLC Maxi under 2022.

- Vi är så glada att genom vår fyndhörna kunna ge så många saker en andra chans, saker som skänks vidare från Nackabo till Nackabo, säger Maria Campbell, projektledare för mobila kretsloppscentralerna.

Mobil KLC Maxi, återbruk

Uppskattad service bland Nackabor

En enkätundersökning som gjordes hösten 2022 visar en stor uppskattning för de mobila kretsloppscentralerna och för den service de innebär. Att kunna bli av med avfall nära och att kunna ge och ta återbrukade prylar är det som särskilt lyfts fram.

Sagt om de mobila kretsloppscentralerna:

  • ”Så himla bra att både kunna lämna och hämta saker som man själv eller andra tröttnat på!”
  • ”Mycket trevligt bemötande och snabb information om var vi skulle placera de saker vi kom med.”
  • ”Det ni gör är återbruk på riktigt!”

Om våra mobila kretsloppscentraler

Till de mobila kretsloppscentralerna kan du lämna avfall till återvinning och prylar och textil till återbruk. Mobil KLC Mini kör runt till flera platser i Nacka och stannar en timme per plats. Mobil KLC Maxi står en hel dag på samma plats och har dessutom en fyndhörna där man kan lämna och hämta återbrukade prylar gratis.

Turlista för 2023

I år har vi utökat antalet stopp och platser med Mobil KLC Maxi.

Du hittar turlistan för 2023 här. (PDF-dokument, 239 kB)

Läs mer om de mobila kretsloppscentralerna här.

Anmäl dig till påminnelsemejl

Sidan uppdaterades: