Klimatneutrala Nacka summerar 2024
Bilden: Emelie Holmström, processledare för projektet Klimatneutrala Nacka 2030 lyfter höjdpunkter från arbetsåret 2024.
Emelie, kan du berätta om vilka insatser som varit i fokus under det gångna året?
– 2024 inleddes med ett intensivt studioarbete där vi testade att tänka nytt och utgå från nya frågeställningar, vilket ger möjligheten till nya svar, i planeringen av Centrala Nacka. Den här satsningen har gett oss en bra bild av vad vi behöver ändra på för att lyckas med en hållbar stadsutveckling. Det handlar mycket om att fortsätta utveckla och förtydliga det naturbana konceptet; vi vill låta staden och naturen mötas på nya sätt för att skapa en hållbar och trivsam miljö. Vi har samarbetat med flera aktörer som KTH, de kommunala bolagen Nacka Energi, Nacka Vatten och Avfall, Ica Maxi, Nacka Värmdö FN-förening samt fastighetsbolagen Skanska, Svea Fastigheter, JM, Kungsvåningen och Wallenstam.
Läs mer om Klimatneutrala Nacka och det naturbana konceptet.
Finns det något särskilt du vill lyfta från året?
– Det är intressant att se hur visionen om den naturbana staden kan driva på utvecklingen. Det blir exempelvis tydligt i Kungsvåningens satsning på en grönare boendemiljö som ska vara till nytta för både människor och natur. Det blir ringar på vattnet då både Kungsvåningen själva, anlitade konsulter samt entreprenörer behöver tänka nytt. Den nya kunskapen kan alla parter sedan ta med sig till andra projekt – både i och utanför Nacka. Det är också en ögonöppnare vilken kraft det finns i att olika parter träffas och pratar med varandra på teman inom hållbar stadsutveckling. Då föds nya samarbeten vilket bland annat resulterat i en portabel snabbladdare för en elektrifierad schaktbil och användning av betong med lägre klimatpåverkan i ett av Wallenstams hus.
Läs mer om elschaktbilen.
Läs mer om betong med lägre klimatpåverkan.
Det låter som att många aktörer är involverade i arbetet. Hur skulle beskriva vikten av samarbete?
– Samarbete är nyckeln till framgång – både inom kommunens organisation och i arbetet med externa parter. Inom kommunen ser vi att det finns flera sammanhang där det behövs en bredare kompetens. Det behöver också finnas ett tydligare ansvar och mandat att driva mot såväl social som ekologisk hållbarhet jämte en långsiktigt hållbar ekonomi. Det är också tydligt att det finns mycket kunskap både inom kommunen och hos våra externa parter och att vi kan göra väldigt mycket om vi har en gemensam målbild och skruvar lite på hur vi arbetar. Vi lär oss mycket av varandra när vi arbetar tillsammans. Vi har bland annat haft en nära dialog med byggaktörerna om markanvisningar.
Läs mer om byggaktörernas tips för klimatneutrala markanvisningar.
Vad behöver förändras för att lyckas med hållbar stadsutveckling?
Jag skulle vilja se planering på fler olika nivåer – mellan översiktsplanering och planering på detaljplanenivå. Där behövs en dynamik, det vill säga det som sker i detaljplaneringen behöver spridas till den mer övergripande nivån, samtidigt som en mer övergripande planering behöver hjälpa till i detaljplanearbetet. Kommunen förväntas besluta om ett nytt klimat- och miljöprogram. Tillsammans med en fortsatt utveckling av det naturbana konceptet kan programmet bistå med både ambitiösa och tydliga mål och förtydliganden kring hur vi ska göra för att nå dem. Vi arbetar exempelvis mer och mer med klimatberäkningar – från översiktsplanering till beräkningar av detaljplaner. Det är framför allt i de tidiga planeringsskedena som vi lägger grunden för hur mycket vi kan sänka klimatpåverkan i de senare skedena.
Finns det något särskilt projekt som sticker ut som extra spännande?
- Det finns så mycket! Vi håller på med en ny parkeringsstrategi som ska skapa bättre förutsättningar till hållbart resande. Det pågår också ett utvecklingsarbete för att skapa förutsättningar att projekt som startar har bästa möjliga förutsättningar att bidra till en hållbar utveckling. Vi har också det senaste året i projektet Smart stad använt digitaliseringen som verktyg att lösa hållbarhetsutmaningarna. Jag lyfter också gärna vårt arbete med ekosystemtjänster och biologisk mångfald där vi arbetar med att ta fram ett grön- och blåstrukturprogram samt åtgärdsprogrammet Rena sjöar och kust som förbättrar vattenkvaliteten. Det här är insatser som inte bara bidrar till klimatmålen utan också till att skapa en bättre livsmiljö för våra invånare – både människor och djur.
Läs mer om Smart Stad Nacka.
Läs mer om åtgärdsprogrammet Rena Sjöar och Kust.
Framtiden då - vilka är de största utmaningarna framåt?
– Ska vi komma framåt måste vi ha modet att välja nya vägar. Många gånger förknippas klimatfrågor med uppoffringar och något negativt men något som är positivt för klimatet är ju ofta positivt på en mängd andra sätt. Att resa klimatsmart är ju till exempel bra för hälsan genom mer rörelse, mindre buller, mindre luftföroreningar, ofta billigare och mer effektivt nyttjande av marken. Det i sin tur kan ge mer utrymme för grönska vilket vi människor mår bra av, bidrar till kolupptag och biologisk mångfald och minskar effekten av exempelvis värmeböljor. Jag är hoppfull - med Nackas nya klimat- och miljöprogram ser jag att viljan finns att ta tag i frågorna på allvar.
Mer inspiration
Läs mer om Klimatkontrakt 2030 och Viable Cities.
Länk till Nackas Miljöbarometer.
Sidan uppdaterades: