Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Stadsdirektörens e-trappmöte 7 juni

Många stadsutvecklingsärenden i KS, Drogarbete redovisas, Vercity satsar vidare, Stegvis öppning men fortsatt distansarbete fram till 15 september, Många fick priser av Kultur- och fritidsnämnderna, Sommarlovsaktiviteter, Kommunkompassen och "det nya normala" i ledningsgruppen.

Många stadsutvecklingsärenden hos kommunstyrelsen

Stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm inledde med att kommunstyrelsens möte i kväll bland annat kommer att behandla tilläggsavtalet för tunnelbanan, som reglerar den ökade kostnaden för kommunen, reviderad tidplan för tunnelbanan samt tidplan för kommunens bostadsåtagande. Flera markanvisningar ska också hanteras. I Centrala Nacka ska kvarter 5 och 6 anvisas till Wallenstam som ska bygga ett bostadskvarter i klassicistisk stil. Den sista byggrätten, som kallas för Limpan ska anvisas till Hemsö. Däremed är hela etapp 1 av Centrala Nacka fullbokad och kommer att få totalt 1 000 bostäder och 8 000 - 9 000 kvadratmeter lokaler. Ett annat ärende är det så kallade läsksamarbetet, som innebär att Nacka och Tyresö kommuner kommit överens om att byta mark med varandra.

Här finns ärendet om tunnelbanan

Här finns ärendet om kvarter 5 och 6 på Nya Gatan

Här finns ärendet om Limpan i Centrala Nacka

Här finns ärendet om justering av kommungräns mot Tyresö

Här finns samtliga ärenden i kommunstyrelsen 7 juni 2021

Drogförebyggande arbete redovisas för kommunstyrelsen

Utbildningsdirektör Susanne Nord berättade om strategin Ett drogfritt Nacka för unga, som antogs 2018. Nu ska alla nämnder redovisa hur de har arbetat med det målet för kommunstyrelsen. Många verksamheter är involverade i det förebyggande arbetet, och samarbetet sträcker sig också till andra aktörer, som polisen, Mini-Maria, Polarna med flera. Nu ska arbetet växlas upp, liksom kommunikationen kring det. Fokus ligger på nolltolerans mot dopning, droger och alkohol bland unga, minskat tobaksbruk, att förebygga att unga börjar använda droger, samt vård och stöd till dem som har hamnat i beroende.

Vercity satsar vidare på innovativa idéer för utbildning

Susanne Nord kunde också berätta att kommunstyrelsen ska få information om nuläget för Vercity. Vercity är ett övergripande projektparaply för att kunna stimulera olika aktörer och långsiktigt arbeta med kommunstyrelsens mål om ett nytt internationellt universtiet i Nacka. Framgent ligger fokus på tre delar: Den första handlar om etablering av högre utbildning, i nära samarbete med bland annat stadsbyggnadsprocessen och med YBC yrkeshögskola som startar 2022 som ett gott exempel. Andra delen är Swedish Edtest, som innebär att det tillsammans med andra aktörer skapas ett kunskapscentrum kring digitalt lärande, där forskare, entreprenörer och utbildningsanordnare kan mötas för att utveckla kunskap om digitalt lärande, från förskola till vuxenutbildning och universitet. Det tredje benet är att vi vill attrahera en ny lärarutbildning, som gärna får etablera sig i Nacka. Samtal pågår med flera internationella universitet och högskolor. En kommunal grundskola, Samskolan, planerar också för starta en lärarutbildning tillsammans med en akademisk aktör för att koppla ihop praktiknära forskning med sin verksamhet under 2022.

Läs mer om Vercity här

Ljusare läge och stegvis återöppning, men fortsätt arbeta hemma till 15 september

Trafik- och fastighetsdirektör Mats Bohman konstaterade att vi går mot ljusare tider, med sol, värme och sjunkande smittotal. Men än är inte faran över. Om du besöker något av våra populära utflyktsmål, badplatser eller annat ställe med många andra människor, kan du mötas av en av kommunens skyltar som håller på att sättas upp. Budskapet är att vi ska undvika trängsel och om det är mycket folk gärna komma tillbaka vid ett annat tillfälle, eller hitta en annan plats att vara på.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har reglerat hur vi ska återgå til det normala i fem steg och i mitten av september planeras det för att alla restriktioner ska kunna vara hävda. Därför har alla kommuner, regionen och länsstyrelsen antagit en gemensam inriktning kring distansarbete: Om du har möjlighet ska du fortsätta arbete på distans för att undvika trängsel och i onödan belasta kollektivtrafiken fram till den 15 september.

Föreningar och ledare prisades av fritidsnämnden

Kultur- och fritidsdirektör Anders Mebius berättade om kulturnämndens och fritidsnämndens årliga utmärkelser som delats ut förra veckan. Föreningarna var förra året väldigt duktiga och engagerade i Hemester, och Fritidsnämnden har valt att utse, och därmed dela ut prissumman på 5 000 kronor var till alla nominerade. Årets föreningar är Nacka HI, Järla orientering, Boo FF och Sickla IF. Ledare som fått utmärkelsen Årets förebilder är Annette Pantolin, Saltsjöbadens IF simning, Patrik Bishop, Fisksätra IF boxning och Vladimir Ristic, Saltsjöbadens IF simning.

Årets unga ledare blev Anton Sjöberg, Nacka Wallenstam IBK, en grupp unga tränare vid Saltsjöbadens slalomklubb; Enzo Almstedt, Harry Ljunggren, Anton Nilsson, Arvin Öhrn och Philip Wallman. Dessutom prisas Kevin Labady, aktiv i Fisksätra IF, som också nyligen utsett till Årets barn- och ungdomsledare av RF-SISU Stockholm.

Kulturnämnden har delat ut ett pris till Årets kulturevenemang. Det går till Fisksätra Folkets hus och deras projekt Folk Lab, som handlar om digitalisering och att göra människor delaktiga.

Gott om sommaraktiviteter för barn och unga

Vi ska inte tro det blir sommar om inte nå'n sätter fart, travesterade Anders Mebius, och konstaterade att mycket är på gång i sommar i Nacka: Bibliotekens sommarlovsprogram innehåller utlåning, men också pyssel och lek för de minsta barnen. Barn 6-12 år kan få läsa för en bibliotekshund, och barn 12-15 kan gå på rollspelsskola. Digitala sommarlovskurser erbjuds också, till exempel en en digital skrivarworkshop. Novelltävlingen i samband med Nacka 50 år genomförs också av biblioteken.

Hitta ditt närmaste bibliotek här

På fritidsgårdarna kommer det att finnas ett digert program. Det är öppet hela sommaren och verksamheten kombineras med mobila fritidsledare som kommer att kunna siktas vid bland annat badplatser där de ska bedriva uppsökande verksamhet. På fritidsgårdarna erbjuds aktiviteter som paintball, utflykter och mycket annat.

Hitta programmet för din fritidsgård här

En mängd föreningar som Skuru, NackaWallenstam IBK, friidrottsföreningarna, En frisk generation, med flera kommer att ha öppen pröva på-verksamhet under sommaren. På den öppna kulturskolan som finns i Fisksätra kommer det att finnas bland annat musik- och konstworkshops.

Kommunkompassen och distansarbete i KLG

I eftermiddag ska kommunledningen gå igenom resultatet i Kommunkompassen och analysera vad som gjorts bra och vad som kan göras ännu bättre. Diskussionerna fortsätter också om "det nya normala" - hur och var vi ska arbeta efter den 15 september.

Sidan uppdaterades: